Tre av fire vil holde kraften i Norge

Publisert

I en befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Agder Energi svarer tre av fire at de vil beholde kraftoverskudd i Norge. Det kommer frem i en pressemelding fra Agder Energi som er sent ut i forbindelse med Agder Energi-konferansen som arrangeres i Kristiansand denne uken.

Halvparten av de spurte vil bruke kraftoverskuddet til å gi forbrukerne billigere strøm, mens en firedel vil bruke kraften på ny norsk kraftkrevende industri. Kun én av fire vil bruke norsk kraftoverskudd til å kutte utslipp i Europa. Nysted er ikke overrasket over at så mange vil ha billigere strøm.

- Strømprisen engasjerer, det er det ikke tvil om. Men det er nå slik at vi ikke kan drive ansvarlig i en så investeringstung bransje uten en sunn økonomi. Og samtidig er det slik at når kraftselskapene tjener penger, går pengene tilbake til eierne i form av utbytter. Og det er nesten uten unntak kommuner og staten som eier norsk vannkraft, sier Tom Nysted i Agder Energi.

Agder Energi har også snakket med et utvalg ledere i prosessindustrien. Samtlige mener kraftoverskudd bør brukes til å starte nye norske industribedrifter.

- Det er viktig for oss å understreke at det ikke er noe motsetningsforhold her, det er ikke som om kablene vil støvsuge Norge tom for strøm. Vi kan både levere ren kraft som skaper industriarbeidsplasser, lys i de tusen hjem og som bidrar til det grønne skiftet som foregår i Europa, sier Nysted.

Powered by Labrador CMS