– Staten blir ikke akkurat nedrent av slike rettssaker, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– Staten blir ikke akkurat nedrent av slike rettssaker, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringsadvokaten forsøker å stanse Acer-søksmål mot statsministeren

«Etter statens syn vil det være uheldig om politiske særinteresser får en generell adgang til omkamper i domstolene etter at Stortinget har fattet vedtak»

Publisert

Nei til EU gikk til sak mot statsminister Erna Solberg (H) for måten Norge ble tilsluttet EUs energibyrå Acer. Regjeringsadvokaten ber om at søksmålet avvises.

Spørsmålet om hele søksmålet skal avvises skal behandles av Oslo tingrett mandag, skriver ABC nyheter.

Nei til EU besluttet i november i fjor å saksøke staten ved Erna Solberg, ettersom Statsministerens kontor er den øverste ansvarlige for iverksettelse av politiske vedtak og lovvedtak.

Organisasjonen mener regjeringen ikke hadde rett til å få Stortinget til å vedta tilslutning til EUs tredje energipakke, inkludert det omstridte energibyrået Acer, med simpelt flertall 22. mars 2018.

Nei til EU mener Grunnlovens paragraf 115, som krever tre fjerdedels flertall med minst to tredeler av representantene til stede, burde vært brukt. Organisasjonen samlet i fjor inn en halv million kroner til en rettslig prøving av saken.

Regjeringsadvokaten har nedlagt påstand om at Nei til EUs sak bør avvises: «Etter statens syn vil det være uheldig om politiske særinteresser får en generell adgang til omkamper i domstolene etter at Stortinget har fattet vedtak», skriver regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i sluttinnlegget.

– Staten blir ikke akkurat nedrent av slike rettssaker. Det er veldig skuffende at de ikke vil bli kikket i kortene i en sak som så mange har vært opptatt av, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, til ABC Nyheter.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS