Oslo  20180322.Kathrine Kleveland (Sp) under møtet i Kringkastingsrådet i NRK-bygget på Marienlyst i Oslo torsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20180322.Kathrine Kleveland (Sp) under møtet i Kringkastingsrådet i NRK-bygget på Marienlyst i Oslo torsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nei til EU anker Acer-saken til Høyesterett

– Nav-skandalen har vist behovet for rettslig prøving av hvordan EØS-regler gjennomføres i Norge.

Publisert

Nei til EU anker Acer-saken til Høyesterett etter at lagmannsretten forrige uke avviste søksmålet mot staten.

Nei til EU har saksøkt staten fordi de mener Stortingets Acer-vedtak bryter med grunnloven. Søksmålet ble avvist av Oslo tingrett i oktober i fjor og av Borgarting lagmannsrett forrige uke.

Begge rettsinstanser ga staten medhold i at søksmålet ikke har rettslig interesse. Nå anker Nei til EU saken videre til Høyesterett.

– Å ta kontroversielle vedtak til domstolene må være en demokratisk rett for enhver borger og organisasjon. Å avvise søksmålet er å innsnevre de demokratiske rettighetene, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Kjernen i saken er Stortingets vedtak fra våren 2018 om samtykke til at Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke. Nei til EU mener Stortingets vedtak ble gjort i strid med Grunnloven.

Nav-skandalen har vist behovet for rettslig prøving av hvordan EØS-regler gjennomføres i Norge

Kathrine Kleveland

– Nav-skandalen har vist behovet for rettslig prøving av hvordan EØS-regler gjennomføres i Norge. Det er uforståelig at retten ikke ser ut til å ha tatt disse erfaringene inn over seg, slik at utilsiktede konsekvenser på energiområdet kan avverges på et tidlig stadium, sier Kleveland.

(©NTB)