OSLO  20180322.Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20180322.Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nei til EU starter innsamling for rettslig Acer-prøving

Publisert

Organisasjonen Nei til EU startet fredag en innsamling. Formålet er en rettslig prøving av hvorvidt å knytte Norge til Acer er i tråd med Grunnloven.

– Å forberede og gjennomføre en mulig rettssak blir kostbart. Derfor samler vi inn penger. Vi er klar til å ta saken hele veien gjennom rettssystemet, om nødvendig helt til Høyesterett, uttaler Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, i en pressemelding.

Den kommer etter at Stortinget i mars vedtok å knytte Norge til EUs energibyrå Acer.

Byrået skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på feltet. Ordningens kritikere, deriblant Kleveland, har argumentert med at Norge avgir suverenitet over egne naturressurser ved å føye seg til samarbeidet.

– Et inngrep i kontroll og styring av vår viktigste naturressurs er ikke lite inngripende, slik stortingsflertallet har lagt til grunn, mener Nei til EU-lederen.

(©NTB)