- Vi kan i praksis importere overskuddskraft billig gjennom kablene

Publisert

Etter at olje- og energiminister Terje Søviknes holdt avslutningsforedraget på enerWE Communication Conference i forrige uke, tok vi en prat med ham for å høre hans syn på Acer-debatten og diskusjonen rundt utenlandskablene.

- Det er en debatt som krever at man er på banen, der kraftbransjen selv sammen med politikerne må formidle fakta, sier Søviknes.

Han trekker frem at Norges vannkraft er et gode som vi kan tjene gode penger på å tilby til resten av Europa.

- Det at vi har en regulerbar vannkraft passer perfekt til nye fornybare energikilder i Europa, sier Søviknes.

Han legger til at utenlandskablene også gjør det mulig for Norge å importere kraft når den er billig.

- Vi kan i praksis importere overskuddskraft billig, nesten gratis - og av og til gratis, gjennom kablene og eksportere regulerbar vannkraft når prisene i Europa er høye. Dermed blir det en vinn-vinn situasjon for det norske samfunnet og innbyggerne i landet, sier Søviknes.

Når det gjelder debatten rundt Acer og den tredje energipakken til EU, så mener olje- og energiministeren at bransjen må være mer aktive og komme på banen ved neste korsvei når den fjerde energipakken kommer.

- De må absolutt være på banen og synliggjøre verdiskapingen og de mulighetene som ligger i norsk fornybarnæring, sier Søviknes.

Søviknes mener vi har mye å være stolt av i den norske kraftbransjen, og at vi har et helt unikt utgangspunkt takket være vannkraften.

- Vi har alt å være stolt av med den historien vi har. Det er er ytterst få land som har overskudd av fornybar kraft. Vi har et helt annet startpunkt når det kommer til den store energitransformasjonen som nå skjer, sier Søviknes.

Powered by Labrador CMS