Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli
Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli

IT og energi samarbeider om å skape ny norsk vekstnæring

Publisert

Oljebransjen har gitt Norge unik industriell erfaring som kommer andre bransjer tilgode.

(Avbildet: Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli)

Internett er ikke bare i en sky i lufta. Det trengs fysiske servere på bakken for å drive med lagring, transaksjoner og kommunikasjon. Disse serverne står i bygninger som kalles datasenter. De kan stå hvor som helst i verden, men store IT-selskaper har noen preferanser. Stabil regjering, god tilgang på «grønn strøm» og kjølig klima er noe mange ser etter.

Norge har alt som trengs for å bygge en ny stor industri. I Sverige, Finland og Danmark er Apple og Facebook allerede på plass. Strøm og IT må jobbe sammen og Abelia og Energi Norge er allerede godt i gang, i følge Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia. 

—Det er avgjørende at vi jobber med energibransjen. Styrken er at vi begge sitter under samme tak og kan samarbeide som landsforeninger i NHO. En viktig del av beslutningsgrunnlaget for store IT-aktører er et stabilt klima og tilgang på rimelig strøm, sier Haugli.

Haugli har tidligere uttalt at Norge kan bli Europas grønne serverpark.

 • Les også: Veldig bra at energibransjen melder seg på
 • Vår rolle er å bidra til at infrastrukturen for strøm og fiber ligger på plass, slik at utviklere og investorer velger Norge når de skal etablere store datasentre. Det er mange som engasjerer seg i dette nå, både for å legge til rette og for å markedsføre Norge som «datasenterland», forteller Aslak Øverås i Energi Norge.

  En industri for fremtiden

  Verdens databruk øker enormt og behovet for datasenter vil fortsette å øke inn i fremtiden. Nøyaktig hvor mye penger og arbeidsplasser det ligger i industrien er vanskelig å si. Likevel har ringvirkningene av serverparker vist spennende ting i blant annet Finland hvor IT-miljøet har blomstret.

  Reklame (saken fortsetter under)

  https://vimeo.com/157152222

  —Det blir spennende å følge utviklingen. Når digital infrastruktur og store datasentre blir etablert, vil det gi kunnskapsarbeidsplasser i bedrifter som jobber opp mot disse anleggene. Det er en direkte sysselsettingseffekt med bygging og vedlikehold av sentrene, men det er også en indirekte effekt med nye selskaper som etablerer sin virksomhet i tilknytning til datasentrene. Når én stor IT-bedrift er etablert, øker det også sjansen for at det kommer flere, sier Abelia-direktøren.

  Øverås i Energi Norge referer til Abelia som sier det er behov for opptil 200 store nye datasentre i Europa de nærmeste fem årene. Google, Apple og Facebook har allerede etablert seg i våre naboland. Målet er at de neste store etableringene må komme i Norge.

  I tillegg til å skape arbeidsplasser, tiltrekker sentrene seg gjerne klynger av IKT-aktører og bygger opp svært verdifulle kompetansemiljøer. De økonomiske ringvirkningene kan bli store. Med Norge som grønn serverpark kan det neste Snapchat dukke opp som en blomst i IT-floraen.

  Norge rakk ikke det første toget, men det går et til

  Datasentre er på plass i våre skandinaviske naboland. Grunnen til at forholdene nå ligger til rette også her hjemme er reduseringen av «el-avgiften»  for store datasentre som gjør at Norge plutselig får konkurransedyktige betingelser. Et datasenter bruker omtrent like mye strøm som et smelteverk. Haugli mener at gjennom oljebransjen har norsk næringsliv fått god trening i å håndtere prosjekter som dette. Utenlandske firmaer ser at Norge har hatt naturen på sin side og vil etablere seg hos oss. 

  — Norge og våre tilknyttede naboland har et betydelig kraftoverskudd. Vi kan tilby strøm til konkurransedyktige priser og 99,9 prosent forsyningssikkerhet. I tillegg har vi et klima som gjør det rimelig å kjøle ned anleggene, vi kan tilby store industriarealer og stabile samfunnsforhold, forteller Øverås. 

  Hvor er dere i prosessen?

  — Vi har nettopp utarbeidet en rapport som norske utviklere og internasjonale investorer kan bruke som veileder. Denne vil også bli brukt i markedsføringen av Norge som «datasenterland», gjennom myndighetenes Invest in Norway-program. Derfor var det viktig for oss å presentere rapporten for næringsminister Monica Mæland. Nå ser vi blant annet nærmere på hvordan vi kan utvikle større "motorveier" for datatrafikk i og ut av Norge, sier Aslak Øverås.

Powered by Labrador CMS