ABB sikret stor veikontrakt med Vegvesenet

Publisert

Et arbeidsfellesskap bestående av ABB i Norge og Nettpartner Drift har vunnet elektro- og automatiseringskontrakten med Statens Vegvesen for den nye delen av europavei 134 (E134) fra Damåsen til Saggrenda ved Kongsberg. Totalverdien på kontrakten er på rundt 150 millioner kroner, melder selskapet i en pressemelding.

- ABB har brukt mye energi på å jobbe mot vei- og tunnelprosjekter, og dette er et gjennombrudd for oss innen veibygging her i Norge. Denne kontrakten viser at vårt utstyr og vår kompetanse, som sikkerhetsbevisste industribedrifter har nytt godt av i mange tiår, også kan være med på å sikre ferdselen langs norske veier, sier direktør Borghild Lunde i ABB.

ABB skal i hovedsak levere produkter og systemer som håndterer styring, regulering og overvåking av det som skjer på veistrekningen. Løsningen baserer seg på ABBs AC500-serie av programmerbare logiske kontrollere. De gjør systemet skalerbart og fleksibelt slik at det blir enkelt å utvide eller integrere tredjeparts løsninger i det samme kontrollsystemet.

ABBs leveranse sørger for styring av belysning, vifter, skilt, nødstasjoner, kameraer og kraftforsyning langs den nye delen av E134. Utstyret skal i all hovedsak stå i 14 tekniske bygg, hvorav åtte av dem i fire tunneler. ABBs kontrollutrustning integreres i det overordnede kontrollsystemet, som gjør det mulig for Statens Vegvesen å styre og overvåke driften av strekningen fra Veitrafikksentralen.

- Våre systemer er basert på velprøvd teknologi, testet gjennom flere tiår i både offshore og landbasert industri, som har de strengeste krav til sikkerhet og tilgjengelighet. Med økende fokus på trafikksikkerhet og overvåking av veianlegg ser vår kompetanse og portefølje ut til å passe perfekt også for veibygging, sier Borghild Lunde.

Byggefasen er alt i gang på den nye veien fra Damåsen til Saggrenda på henholdsvis øst- og vestsiden av Kongsberg. Oppstart av ABBs leveranse er forventet å skje i tredje kvartal 2016. Når den 13 kilometer lange parsellen åpner i 2019, vil bilistene langs E134 slippe å kjøre gjennom Kongsberg sentrum.

Powered by Labrador CMS