Kontrakter for 13 milliarder

Publisert

Tre leverandører til NSN Link.

Nå er det tildelt kontrakter for totalt 1,5 milliarder euro til tre leverandører, det skriver Statnett i en pressemelding. Statnett og britiske National Grid skal bygge NSN Link mellom Norge og Storbritannia. Dette vil bli verdens lengste mellomlandsforbindelse for strøm,

Kontraktene om å levere kablene for den 740 kilometer lange forbindelsen gikk til leverandørene Prysmian og Nexans. Likeretterstasjonene i Norge og England vil bli levert av ABB. NSN Link blir den første direkte forbindelsen mellom kraftsystemene i Storbritannia og Norge, og vil ha en total kapasitet på 1400 MW.

Alan Foster, direktør for europeisk forretningsutvikling i National Grid er glad leverandørene nå er på plass.

Våre leverandører får et stort ansvar for å sørge for at vi lykkes. Prosjektet vil sørge for økt fornybar elektrisitetsforsyning til Storbritannia og økt forsyningssikkerhet for Norge.

Nexans vil levere og installere rundt 500 km kabel i norsk sektor av Nordsjøen, dette inkluderer også krysningen av Suldalsvannet. Kablene vil produseres på Nexans fabrikk i Halden og legges med deres eget leggefartøy Skagerak. Prysmian vil levere og installere rundt 950 kilometer kabel. Kablene vil bli produsert på deres fabrikk i Napoli og legges med deres eget leggefartøy Giulio Verne. ABB bygger likeretteranleggene, hvor de vil benytte VSC-teknologi.

Konserndirektør Håkon Borgen i Statnett mener kontraktutdelingen er et viktig steg på veien mot NSN Link.

Vi er glade for å ha med oss disse dyktige leverandørene. Nå ser vi frem mot en effektiv og god gjennomføring av prosjektet, med et spesielt fokus på helse, miljø og sikkerhet.

Kontraktens verdi i euro tilsvarer 3 milliarder norske kroner.