ABB-teknologi knytter Norges største vindkraftprosjekt til nettet

Publisert

ABB-teknologi skal bidra til å integrere fornybar energi fra seks nye vindparker i Midt-Norge i den norske kraftforsyningen.

Avtalen mellom ABB og Fosen Vind DA ble signert i november 2016 og omfatter apparat- og kontrollanlegg til syv transformatorstasjoner i seks vindparker. Dette er elektroteknisk utstyr som kobler vindparkene til kraftnettet på en trygg og effektiv måte.

- Vi kommer til å levere velprøvd høyspenningsutstyr kombinert med den mest moderne kontrollteknologien, noe som gir en god driftssikkerhet for anlegget, sier Rune Aamodt, leder for Grid Integration i ABB i Norge, i en pressemelding.

Fosen Vind er ikke bare det største vindkraftprosjektet i Norge gjennom tidene, men også Europas største landbaserte vindkraftutbygging. Om lag 11 milliarder kroner investeres i seks vindparker med en total kapasitet på rundt 1000 megawatt (MW). Vindparkene vil bestå av 278 turbiner og ligge på Fosen, Hitra og i Snillfjord og vil normalt generere strøm nok til å dekke totalforbruket til 170 000 husstander.

- ABB leverer teknologi til vindprosjekter over hele verden, men vi synes det er noe ekstra ved det å kunne bidra til prosjekter på hjemmebane. Å klare å integrere mer vindkraft i kraftsystemet er en viktig del av den globale energiomstillingen, sier Rune Aamodt.

Et konsortium mellom ABB og Bravida Norge, ledet av ABB, vil gjennomføre arbeidene i perioden 2017 til 2020. ABB vil ha ansvar for levering, design og konstruksjon, mens Bravida, Region Midt-Norge, vil stå for installasjonen.

Leveransen fra ABB omfatter i hovedsak komplette 132 kilovolt (kV) luftisolerte utendørs bryteranlegg og 33 kV luftisolerte innendørs bryteranlegg med tilhørende vern og kontroll. Anleggsarbeidene til vindkraftutbyggingen startet i 2016, og alle vindparkene vil være ferdig bygget og satt i drift i løpet av 2020.

Statkraft bygger ut vindparkene på vegne av Fosen Vind. Selskapet eies av kraftselskapene TrønderEnergi og Statkraft samt det europeiske investorkonsortiet Nordic Wind Power DA.

Powered by Labrador CMS