Viser vei for fremtidens transportmuligheter

Publisert

Det banebrytende soldrevne flyet har gjennomført den første flyturen i sitt slag over Atlanteren og bevist at den siste generasjonen av bærekraftig teknologi muliggjør en ny æra i miljøvennlige transportsystemer og løsninger, skriver ABB i en pressemelding.

23. juni landet Solar Impulse i Sevilla i Spania etter en 71 timers flytur fra New York, en del av en oppsiktsvekkende jordomflyving som startet i Abu Dhabi i fjor. Flyet er utstyrt med nyeste generasjon solceller, batterier og lettvekts-kompositter for å gjennomføre den tilsynelatende umulige oppgaven å fly jorden rundt uten forbruk av fossil energi. Prosjektet viser hvordan nye teknologier åpner dørene til en ny æra med helt bærekraftig transport.

- Flyet er i bunn og grunn et flyvende, smart kraftnett «smartgrid» som benytter energien høstet fra fornybare energikilder og distribuerer den effektivt til konsumenter som trenger den på andre tidspunkt enn når den blir generert, sier André Borschberg, en av flyets to piloter.

Solar Impulse, som har et større vingespenn enn en 747 jumbojet, men ikke veier mer enn en personbil, benytter et høy-kapasitets lithium-polymer-batteri som gjør at det kan fly både om natten og i fullt sollys.

- Verden kunne bli langt mer effektiv om disse teknologiene ble tatt i bruk i stor skala. Det er nettopp det vår partner ABB gjør ved å tilpasse innovasjonene slik at hele verden kan benytte dem, forteller Bertrand Piccard, prosjektets initiativtaker og andre pilot.

Solar Impulse er et solid eksempel på hvordan avansert teknologi er på vei til å revolusjonere transportsektoren. Ifølge ABBs toppleder Ulrich Spiesshofer ekspander selskapets portefølje med produkter og løsninger som øker effektiviteten i transportsystemer samtidig som miljøpåvirkningen reduseres på flere fronter.

- I ABB søker vi etter nye måter å drive verden uten å forbruke den, sier Spiesshofer.

Regenerative bremsesystemer i elektriske tog, trikker og andre kjøretøy bidrar også til betydelig forbedret energieffektivitet. ABBs produktportefølje ENVILINE inkluderer regenerative bremsesystemer og andre høyeffektive løsninger for å redusere energiforbruket i DC-drevne jernbanesystemer med inntil 30 prosent.

Elektriske busser og andre elektriske kjøretøy blir stadig mer praktiske og får økende aksept grunnet utviklingen av hurtigladestasjoner som kan lade batteriene på minutter istedenfor timer. Et nytt offentlig bussystem i Genève og et tilsvarende under utvikling i byen Namur i Belgia benytter hurtigladere fra ABB for kosteffektiv, utslippsfri bytransport. Slik urban elektrisk mobilitet kan bety forbedret luftkvalitet og reduserte bilkøer i byer over hele verden.

Nylige innovasjoner har også gitt mer bærekraftige løsninger for maritim transport. ABBs Azipod fremdriftssystemer, som har en elektrisk motor montert i en kapsel under skipets skrog, gir en dramatisk økning i effektivitet og manøvrerbarhet. Selskapets OCTOPUS-løsning benytter Big Data, smarte sensorer og avansert kommunikasjonsteknologi for å gi rederier råd om de meste effektive rutene og advarsler om mulige farer.

Solar Impulse representerer kun starten på en gylden tid for miljøvennlig transport.

- Vi ser store, nye muligheter innenfor bærekraftig transport. Den nyeste tekniske utviklingen åpner for store fremskritt i energieffektivitet og produktivitet, og vi har bare så vidt begynt å realisere det fulle potensialet for disse forandringene, forteller Spiesshofer.

Powered by Labrador CMS