Ny solcelle-inverter skal gi lavere priser og mindre energitap

Publisert

Nå kan solcelle-inverter levere strøm til hjemmet selv etter solnedgang.

Solcelleinverter som kommer med integrert batteri produserer egen energi selv etter at solen har gått ned, samtidig som energilageret gjør boligen mindre sårbar for kortere strømutfall, ifølge det globale teknologiselskapet ABB. De står bak den nye solcelle-inverteren.

Hvilke fordeler denne løsningen gir sammenlignet med eksisterende teknologi?

- Ved å integrere batteriet sammen med inverter/måler har du tilgang på likestrøm for sammenkobling med batteriene. Unødvendige konverteringer kan dermed unngås, med lavere pris og mindre energitap i konverteringene som resultat. I tillegg forenkler det oppsettet og utnyttelse av totalsystemet, sier Jan Woien til enerWE.

Woien er leder for Power Conversion i ABB.

ABBs nye energilagringssystem REACT ("Renewable Energy Accumulator and Conversion Technology") presenteres for første gang i Norge, på Eliaden under Norges Varemesse (31. mai – 2. juni.)

Monteres på vegg innendørs

Systemet monteres innendørs på vegg og består av en 3,6 kilowatt (kW) eller 4,6 kW singlefase inverter og et litium-ion-batteri på to kilowatt-timer (kWh), som kan ekspanderes med flere moduler, opp til seks kWh totalt, opplyser ABB.

- Med dobbelt system for maksimering av energi fra solcellene («Maximum power point tracking» - MPPT), i tillegg til et stort område for inngangsspenning og høy energieffektivitet, byr den kombinerte inverteren og energilageret på optimal energihøsting, skriver selskapet i en pressemelding.

Forventet levetid på 10 år

Energilagringssystemet har en forventet batterilevetid på ti år.

Systemet kan styres og overvåkes trådløst via en app, MyREACT, fra smarttelefoner, nettbrett og PC. Her kan man blant annet følge med på energiforbruk, energiproduksjon og selvforsyningsgrad.