Historisk milepæl

Publisert

Se verdens største omformerstasjon.

ABB har installert verdens kraftigste omformerstasjon for vindkraft i Nordsjøen, TenneT sin DolWin Beta-plattform, og har nådd en viktig, historisk milepæl.

Informasjonssjef Peter Tubaas, i ABB i Norge, beskriver prosjektet som banebrytende.

Vi er veldig fornøyde med å ha gjennomført installasjonen av alt elektroutstyret om bord verdens største offshore omformerstasjon og plassert den på havbunnen på DolWin-feltet. Vi regner med at det vil skje mye på offshore vindkraft også i fremtiden, sier Tubaas til enerWE.

Tubaas forklarer at prosjektet viser at en del av den kunnskapen og teknologien som leverandørindustrien har tilegnet seg gjennom mange tiår med olje- og gassprosjekter, også kan komme til anvendelse innen utviklingen av ny fornybar energi.

Nok strøm til en million tyske boliger

Omformerstasjonen, som Aibel har bygget for ABB, tar i mot vekselstrøm fra havvindturbiner og konverterer den til likestrøm som sendes via sjøkabler til en tilsvarende omformerstasjon på land. Vindparken i DolWin 2-prosjektet genererer nok strøm til en million tyske boliger.

For verft som merker nedgang, gir dette nytt håp om at offshore-teknologi, utviklet gjennom mange tiår på norsk sokkel, også kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet, avslutter Tubaas.

 Les også: Slik gjenbrukes offshore-kompetansen