Dette har ikke oljebransjen skjønt

Publisert

Fillerister fossil forretningsmodell.

Olje er en ressurs, og jo mer olje verden trenger, jo dyrere blir oljen - i det lange løp, mener Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO.

Solceller, batterier og vindturbiner derimot, er dingser – jo flere som kjøper, jo billigere blir det. Denne dynamikken kommer til å knuse den fossile energi sin forretningsmodell i løpet av noen tiår, sier Holm til enerWE.

Selv med fallende oljepriser er fornybar energi billigere enn fossilt brennstoff, og denne utviklingen fortsetter.

Næringsliv, politikere og interesseorganisasjoner var samlet på Nobels Fredssenter i formiddag for å diskutere blant annet grønn teknologiutvikling, som en del av ABBs elektriske turné.

Les også: Vil skape grønne arbeidsplasser

For trege politikere

Holm mener politikerne er alt for opptatte av en ideell klimapolitikk, og ikke en gjennomførbar. Han mener at de store byene må være pådriver for det grønne skiftet.

Handlingsrommet for klimapolitikk i byene er stort, i forhold til for nasjonalstater. Byer er store importører av fossil energi, og kan således skape markeder for elektriske løsninger.

Politikerne har drevet med ønsketekning i 20 år. De syns det hadde vært fint om verdenssamfunnet kunne bli enige sammen om hva som er den store klimaløsningen. Dette er ikke gjennomførbart - men å skape markeder for grønn energi - dét trenger man ikke spørre verdenssamfunnet om, forteller Zero-lederen.

Se også: Norges råeste utsikt