Stord  20180308.Gassfeltet Aasta Hansteen planlegges utbygd med en SPAR-plattform, Den 70.000 tonn tunge flytende stålkonstruksjonen er den største spar-plattformen i verden og den første som er bygget til norsk sokkel. Spar-plattformen blir i disse dager ferdigstilt i Digernessundet ved Stord, og ble døpt Aasta Hansteen-plattformen i dag på kvinnedagen.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Stord 20180308.Gassfeltet Aasta Hansteen planlegges utbygd med en SPAR-plattform, Den 70.000 tonn tunge flytende stålkonstruksjonen er den største spar-plattformen i verden og den første som er bygget til norsk sokkel. Spar-plattformen blir i disse dager ferdigstilt i Digernessundet ved Stord, og ble døpt Aasta Hansteen-plattformen i dag på kvinnedagen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Gassplattformen Aasta Hansteen forankret i Norskehavet

Publisert

Etter elleve dager med slep og en uke med ankring er den 339 meter høye Aasta Hansteen-plattformen endelig på plass i et gassfelt 320 kilometer vest for Bodø.

Fem av verdens kraftigste slepebåter har vært med på å dra Aasta Hansteen drøye 500 nautiske mil i det som ifølge Syslaer det mest omfattende slepeoperasjonen som er gjort i Norge siden Troll-plattformen ble transportert til feltet i 1995.

23. april, nøyaktig elleve dager etter at slepebåtene dro fra Stord, var plattformen på plass. Fortsatt gjensto imidlertid det omfattende arbeidet med å ankre den opp.

Mandag, nøyaktig en uke senere, er plattformen festet med 17 anker og over 40.000 meter med ankerliner på 1.300 meters dyp. Med det er den godt nok forankret til å stå imot en hundreårsstorm.

Helge Hagen, prosjektleder for marine og subsea i Statoil, er overrasket over hvor effektivt de drøyt 250 ansatte som har vært involvert i prosessen har jobbet så langt.

– Nå er jeg litt satt ut, egentlig. Operasjonen så langt har gått ekstremt bra. Det er en fremragende innsats som er gjort både av vårt team, Subsea 7 som har koordinert operasjonen og leverandørene. Det er fint å se at forberedelsene vi har gjort har vært riktige, sier Hagen.

Operasjonen er imidlertid ikke helt ferdig, og Hagen vil ikke feire på forhånd.

– Jeg er hele tiden opptatt av å si at operasjonen er veldig vellykket så langt. Alt kan snu seg i løpet av en brøkdel av et sekund. Gjør vi en feil og en person blir skadd, faller alt i grus, sier han.

(©NTB)