Det handler svært ofte om mennesker, og de er noenlunde lik uansett bransje

Publisert

Etter ti år som leder i AAK-systemet gikk Marcus fra en verne-og sikkerhetsleverandør til anleggsbransjen.

Marcus Breivik er av utdanning allmennlærer, men det er i næringslivet han har høstet det meste av yrkeserfaringen. Han var først leder i nærmere ti år i oljeselskapet AAK Safety AS før han gikk over til entreprenørselskapet Arvid Gjerde AS, begge med lokalisasjon på Åndalsnes i Møre og Romsdal.

Hva kan bransjene kan lære av hverandre?

- Fra olje- og energimarkedet kunne godt entreprenørbransjen lært litt om vektlegging av andre kriterier enn pris. Det var et sjokk for meg å se at det kun handler om pris, ikke kvalifikasjoner, referanser og erfaring. Dette var mye bedre regulert i AAKs verden. Fokuset effektivitet er bra hos vegentreprenørene og kunne kanskje med fordel smittet over på andre bransjer, sier Breivik til vekst.media.

Breivik var med på å etablere AAK Safety i 2008, og siden har selskapet hatt, ifølge han, en fin og kontinuerlig vekst. En utvikling som gjorde det lettere for Marcus å skifte beite da han ble forespurt jobb i selskapet Arvid Gjerde AS, et annet selskap han visste var veldig godt.

- Jeg tenkte også at jeg hadde vært leder i systemet i 10 år, og at det godt kunne være positivt for selskapet å få en ny leder. For min del kunne det være positivt å prøve noe nytt, sier mannen fra Åndalsnes.

Les saken: Espen byttet ut hvite seil med svart asfalt

Må regne med hard jobbing

Breivik legger ikke skjul på at det ikke er noen dans på roser å stå ute på veien i alt slags vær med mye trafikk og lange dager.

Men hvordan gikk jobbskiftet?

-Skiftet har gått bra, men det er selvsagt hard jobbing å komme inn som ny leder i en bransje jeg har liten erfaring med. Det har vært mye å sette seg inn i og mange mennesker å bli kjent med. Arvid Gjerde AS er et selskap som har svært stort fokus på effektivitet. Vi blir nesten utelukkende målt på pris og jobber veldig målrettet mot å ha det beste utstyret og maskinene, samt motivert folk som er flinke.

Han legger til:

-Det er mange tunge løft for rekkverksmontørene ute på jobb, sier Breivik.

Tips oss! Hvem fortjener Høydekonferansens HMS-pris?

God motivasjon utover lønn

Kan du trekke noen paralleller mellom de to ulike arbeidsgiverne?

- Begge selskapene arbeider med å sikre liv. Jobben har altså en god motivasjon utover det å gi noe i lønningsposen. Vi vet at dersom vi setter rekkverket riktig eller galt, så kan det ha effekt på menneskers liv. Både AAK og Arvid Gjerde AS er også vant til å arbeide i arbeidslag.

Lagsammensetning og kjemi er viktig.

Han råder andre som vurderer bransjebytte til å være klare over at det kreves mye å lære en ny «verden» å kjenne.

- Like fullt så handler det svært ofte om mennesker, og de er noenlunde lik uansett bransje, avslutter Marcus Breivik.


Saken ble først publisert på vår vekst.media, søsteravis for bygg- og anlegg.