- Beredskapen svekkes hvis vi ikke beholder kompetanse internt

Publisert

Dette nettselskapet går mot strømmen.

Mange nettselskaper velger å skille ut montørjobben til eksterne aktører. I Trønder Energi har de valgt å bygge opp de beste på huset.

Norges mest effektive nettselskap

Arve Wangberg er seksjonsleder Indre i Trønder Energi, og han holder fast ved at det er helt nødvendig å ha kompetanse internt.

- Våre montører er ansatt internt i nettselskapet, det er et bevisst valg. Vi mener det er en god strategi, og har mål om å bli blant Norges mest effektive nettselskap innen få år, forklarer Wangberg.

Han er leder for alle de 45 montørene i sitt distrikt, og har opplærings- og oppfølgingsansvar.

Kontinuerlig kursing

For å kunne opprettholde kompetansen internt bruker Trønder Energi mye ressurser på den beste opplæring og utstyr. Til dette arbeidet benytter de AAK Safety.

- AAK Safety holder nedfiringskurs og klatrekurs for våre montører, samt at de er utstyrsleverandør for mesteparten av vårt sikkerhetsutstyr knyttet til dette arbeidet. I tillegg gjør de årlig vedlikehold og kvalitetssjekk på utstyret vårt, forteller Wangberg.

Tilpasset undervisning etter kompetansenivå

Seksjonslederen understreker viktigheten av å tilrettelegge undervisningsopplegg og opplæring på riktig måte, alt etter hvor mye erfaring den enkelte montør har fra før.

- Noen av våre montører har jobbet med dette lenge, og krever en annen oppfølging enn helt ferske kandidater. For eksempel er det nå dobbel sikring, og det er mer utstyr som henger i beltet enn før. Derfor er det så viktig at sikkerhetsarbeidet vårt er kontinuerlig, sier Wangberg.

 • Mer fra AAK
 • Lærer av uhell

  På tross av god sikkerhetskultur kan hendelser oppstå, og seksjonslederen forklarer at når uhellet er ute blir alle hendelser grundig fulgt opp og etterforsket.

  - Vi er opptatt av å være en lærende organisasjon, og når vi har en hendelse skal alle ta del i diskusjonen og lære av situasjonen.

  AAK Safety bisto Trønder Energi med rådgivning i forbindelse med en hendelse tidligere i år.

  - Vårt samarbeid med AAK Safety er kjempebra, og det hender seg faktisk at AAK Safety har fått bruke vår treningshall til kursing i Trondheimsregionen, forteller Wangberg.

  Den viktigste investeringen

  For nye montører skal god sikkerhetskultur være med fra dag én, og derfor går en god del ressurser med på dette arbeidet.

  - Vi har nylig hatt tre lærlinger her som skal begynne å jobbe for oss, og i den forbindelse leide vi inn AAK Safety i tre dager for å kurse de tre personene. Dette er den beste måten vi kan sikre oss at nye montører holder et høyt nivå fra dag én på jobb, avslutter Wangberg.

Powered by Labrador CMS