30 meter høyt, 70 grader helning og slett fasade uten beslag

Publisert

Tindesenteret i Åndalsnes byr på luftige utfordringer, men ingen ting er umulig.

Trygve Skaug er anleggsleder og øverste leder for daglig drift av Tindesenter-prosjektet i Åndalsnes. Tindesenteret er 30 meter på høyeste punkt, og det første prosjektet av sitt slag for Entreprenør M. Kristiseter AS. Taket på Tindesenteret har to vegger som heller 70 grader, med slett fasade uten beslag.

- Det mest utfordrende i et slikt prosjekt er å få tilgang på materiell når stillas ikke strekker til, forklarer Skaug.

Ny kompetanse

Anleggslederen ble nødt til å tenke nytt, og for å finne beste løsning rådførte seg med den lokale kursleverandøren på tilkomstteknikk og personlig verneutstyr, AAK Safety.

- Løsningen ble tre dagers tilpasset kurs i tilkomstteknikk, taubasert klatring og redning. Fra før har alle arbeidere hos oss fallsikringskurs, og det er vår målsetning at alle skal komme seg trygt hjem fra jobb hver dag. Stillas eller tak - alle skal sikre seg, sier anleggslederen.

(Klikk for forstørret bilde)

Viktig for lokalsamfunnet

Tindesenteret blir et verdifullt samlingspunkt i lokalsamfunnet da det huser både flotte klatrefasiliteter og utstillingsområde for Norsk Tindemuseum, samt kafé med utsikt over spektakulær natur, og kontorlokaler.

Arbeiderne har vært svært fornøyde med de nye utfordringene i arbeidshverdagen.

- Tilbakemeldingene på både kurs og arbeidshverdag har vært veldig positive, folk trives med utfordringene, forteller Skaug. – Vi prøver alltid å jobbe sikrest mulig, og det er de ansatte selv som har ansvar for å si ifra hvis noen ikke føler seg trygge på jobb.

 • Alt for mange bruker utstyret feil (AAK Safety)
 • Klare for åpning

  AAK Safety har selv vært og sett på bygget for å vurdere kunne vurdere beste løsning.

  - Vi opplever AAK Safety som meget ryddige og profesjonelle. De er en kjemperessurs for Åndalsnes – både for klatrermiljøet og bedriftene. De har en kompetanse som i mine øyne er unik, sier anleggslederen.

  Prosjektet Tindesenteret har pågått siden desember 2014, og skal ferdigstilles i mai i år.

  - Vi gleder oss veldig til å ferdigstille bygget, og til åpningen i mai. Det blir et samlingspunkt i en ny klasse, avslutter Skaug.

  Spenstige fasader krever økt oppmerksomhet på sikkerhet under bygging

  AAK Safety merker generelt økt trykk fra byggbransjen rundt kompetansetilførsel om arbeid i høyden.

  - Noe av dette skyldes økende interne og eksterne krav til å ta sikkerhet på alvor. Samtidig designes det mer og mer krevende fasader som igjen skal bygges på en sikker og effektiv måte. Dette fordrer økt kompetanse rundt fallsikring og arbeid i høyden, forklarer Sverre Bersås, daglig leder i AAK Safety.

  • - Beredskapen svekkes hvis vi ikke beholder kompetanse internt (AAK Safety)
  • Han mener at slike prosjekter gjerne er en kickstart for entreprenør-selskapene. Det virker som at erfaringene med å sende ansatte på utvidede kurs er så gode at flere kommer tilbake i etterkant. Det kan også ha sammenheng med at de som føler seg trygg på fallsikringsutstyret og sin kompetanse jobber gjerne mer effektiv også.

   - Tindesenteret på Åndalsnes er et fantastisk prosjekt hvor vi er glad for å kunne bistå som en indirekte leverandør i form av kompetanse og utstyr til Entreprenør M. Kristiseter AS. Det skal først jobbes i høyden under oppføringen, før regionen og AAK Safety sine klatreinteresserte ansatte kan utfolde seg på Norges høyeste klatrevegg, avslutter Bersås.

Powered by Labrador CMS