27 demonstranter pågrepet hos Statkraft i Chile

Publisert

27 aksjonister tok seg inn i Statkrafts lokaler i Chile for å protestere mot byggingen av flere vannkraftverk i et område de anser som hellig, ifølge VG.

Tirsdag morgen tok urbefolkningsgruppen, mapuche-indianerne, seg inn i kontoret til det norske kraftselskapet i byen Osorno.

- De sju medarbeiderne ble tvunget til å forlate bygningen, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft til VG. Deretter holdt demonstrantene appell inne i lokalene.

Alle 27 ble anholdt på grunn av frykt for at situasjonen skulle eskalere. De ble løslatt tolv timer senere.

Bakgrunnen til demonstrasjonen er uenighet om tre kraftprosjekter ved elven Pilmaiquén.

Interesseorganisasjon Alianza Mapuche Williche Toki Kalfvllikan hevder rettighetene til utbyggingen av prosjektene ikke ble anskaffet på rettmessig vis, og at de omdiskuterte områdene er hellig land for dem.

Steen sier byggingen først ble utsatt fordi Statkraft mente det ikke var gjennomført tilstrekkelige konsultasjoner.

– Vi har formidlet at den nye utformingen av prosjektet ikke vil påvirke det hellige området, og at vi vil tilbakeføre rettighetene til lokalsamfunnet, sier han.

Organisasjonen Fivas, som blant annet jobber med å opprettholde individuelle rettigheter og beskyttelse av miljøet, sier de har advart Statkraft mot prosjektet på grunn av at slike konflikter normalt eskalerer.

(©NTB)