oljeminister
oljeminister

Striden om Lofoten og Vesterålen blusser opp

Publisert

Valgkampen neste høst blir en oljevalgkamp, fastslår Venstre, etter Erna Solbergs utspill om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kampen om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen blir en av de viktigste sakene i valgkampen og i eventuelle regjeringsforhandlinger etterpå, fastslår nestleder i Venstre Terje Breivik etter statsminister Erna Solbergs (H) oljeutspill mandag.

I forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger uttalte Solberg til Dagens Næringsliv at Høyre mener de omstridte områdene bør åpnes for oljevirksomhet.

– I en tid der oljenæringen sliter, er det viktig å vurdere åpning, mener hun.

I denne perioden er Høyre bundet av en avtale med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) som freder områdene, men Solberg klargjør at oljevirksomhet fremdeles er Høyres primærstandpunkt inn i valgkampen.

Breivik sier Venstre på sin side vil fornye sitt løfte om permanent vern av sårbare områder, inkludert Lofoten, Vesterålen og Senja.

«Kjempesjanse» for Ap

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter Solbergs uttalelser.

En samlet miljøbevegelse anklager regjeringen for å svikte sine klimaforpliktelser.

Flere viser også til at oljeboring i nord ikke er svaret på de økonomiske nedgangstidene Sørvestlandet sliter med.

– Solberg er smittet av Stavanger-syken, som går ut på at man tror kun ny olje i nord kan skape arbeidsplasser på Vestlandet, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

SV-leder Audun Lysbakken sier Ap-leder Jonas Gahr Støre nå har en «kjempesjanse» til å samle sentrum-venstre i norsk politikk hvis han snur i saken.

På Stortinget er det bare Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) som ønsker å oljeutrede områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg vil utfordre Arbeiderpartiet, som nå har en gyllen mulighet til å vise at de er mer framtidsrettede enn det gammeldagse oljepartiet Høyre, uttalte Lysbakken.

– Arbeiderpartiet står på sitt program om at vi i denne perioden bør starte en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Det er opp til programarbeidet og landsmøtet å avgjøre hva Arbeiderpartiet skal mene om dette i neste stortingsperiode, sier Støre i en epost til NTB.

Det er ventet hard kamp om saken på Aps landsmøte i april neste år. Aps ungdomsparti AUF har varslet at en skrinlegging av oljeutredning i disse områdene, blir deres kampsak nummer én.

Utålmodig Statoil-sjef

Statoil-sjef Eldar Sætre presser på sin side på for åpning og lar det skinne gjennom at han er utålmodig.

Statoil-sjefen sier «tiden går» på norsk sokkel, og at man må komme i gang med en konsekvensutredning.

– Vi er tydelig på at i 2022-2023 er de fleste av prosjektene våre på norsk sokkel gjort, og da trenger vi rett og slett nye muligheter. Vi mener vi må se på Lofoten og Vesterålen. Politikerne kan ikke bare skyve dette foran seg, sier Sætre til NTB.

Regjeringen inviterte mandag oljeselskaper til å komme med innspill til hvilke områder de ser som interessante i den kommende 24. konsesjonsrunden.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) varslet samtidig at de vil be Stortinget om å avlyste hele 24. konsesjonsrunde, og ber om støtte fra Venstre, KrF og Arbeiderpartiet.

Powered by Labrador CMS