Lien må svare Stortinget om Lofoten-fadese

Publisert

KrF-leder Knut Arild Hareide vil vite hvordan havområdene utenfor Lofoten, Bjørnøya og Møre kunne havne på oljeselskapenes meny i den 24. konsesjonsrunden.

– Jeg har nå sendt et brev til olje- og energiministeren og bedt om en redegjørelse, sier Hareide til NTB.

Regjeringens andre samarbeidsparti Venstre er orientert om brevet, som innledningsvis slår fast at Frp-statsråd Tord Lien selv har bekreftet at han har feilinformert og skapt usikkerhet om hvilke områder som skulle åpnes for nominering.

– Kan statsråden redegjøre for hvordan denne feilinformasjonen kunne forekomme og hvorfor han valgte å inkludere Lofoten, Bjørnøya og Møre i utlysningskartene? spør Hareide.

– Har beklaget

KrF-lederen sier til NTB at det er naturlig at statsråden i første omgang sender en skriftlig redegjørelse for Stortinget. Innholdet i denne vil avgjøre hvordan saken så gripes an.

– Vi må utvise den nødvendige tålmodighet og ta imot redegjørelsen først, sier Hareide.

Han har tidligere slått fast at Liens forklaringer til nå i saken ikke har vært tilstrekkelige og mener saken er alvorlig fordi den representerer et brudd med samarbeidsavtalen, forvaltningsplanene og vernebestemmelsene.

– Saken er uheldig. Samtidig har jeg lagt merke til den ydmykhet statsråden har vist og at han har beklaget. Det taler til Liens fordel, sier Hareide.

Feilinformerte

Statsminister Erna Solberg (H) gikk fredag ut og ga støtte til olje- og energiministeren– etter at han hadde lagt seg flat og innrømmet å ha gitt henne feil informasjon.

Lien måtte i forrige uke trekke utlysningskartene for olje og gass tilbake etter at det ble kjent at omstridte havområder var en del av nominasjonsrunden.

– Det som har skjedd den siste tiden skyldes feil vurdering og ikke dårlige intensjoner. Det beklager jeg. Jeg har vært opptatt av at vi raskt skulle rette opp slik at det ikke skal hefte noen tvil ved regjeringens politikk, het det i en skriftlig kommentar fra Frp-statsråden til VG.