Solli  20160604.En Tesla Model S står til lading på Solli supercharger i Østfold. Disse ladestasjonene er bygd spesielt for elektriske biler fra Tesla og gjør det mulig å lade bilens store batteri på kort tid. Tesla bygger superladere langs de største veien i Norge og Europa.Ladestasjon, elbil, superlader, supercharger, rekkevidde, tesla, model s, lade elbilFoto: Tore Meek / NTB scanpix
Solli 20160604.En Tesla Model S står til lading på Solli supercharger i Østfold. Disse ladestasjonene er bygd spesielt for elektriske biler fra Tesla og gjør det mulig å lade bilens store batteri på kort tid. Tesla bygger superladere langs de største veien i Norge og Europa.Ladestasjon, elbil, superlader, supercharger, rekkevidde, tesla, model s, lade elbilFoto: Tore Meek / NTB scanpix

11 prosent vil velge elbil neste gang

Publisert

Nordmenn vil i år trolig kjøpe flere elbiler enn resten av de nordiske landene til sammen, ifølge en undersøkelse.

11 prosent av de spurte nordmennene vil kjøpe elbil neste gang de skal kjøpe bil, viser undersøkelsen Opinion har gjennomført for Norsk elbilforening og Nordisk Energiforskning.

Norge ligger dermed langt foran de andre nordiske landene. I Sverige er andelen som vil velge elbil neste gang 4 prosent, i Danmark 2 prosent, Finland 1 prosent og Island 8 prosent.

Det anslåtte salget for 2018 er høyere for Norge enn resten av Norden til sammen, ifølge elbilforeningen.

Bekymret for rekkevidde

Politiske intensiver er avgjørende for et skifte i personbiltrafikken, slår foreningen fast.

– Norske forbrukere er klare for elbilskiftet. Nå er det opp til politikerne og industrien å bidra med sitt, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Norske bilkjøpere mener den største barrieren for å velge elbil, ligger i rekkevidden og dernest lademuligheter. Bare 6 prosent svarer at elbiler er for dyre i innkjøp.

I nabolandene våre er pris derimot den viktigste grunnen til at folk ikke velger elbil. Også lademuligheter er en bekymring.

Ventelister

I fjor var markedsandelen for elbil 21 prosent her i landet. Nærmere 150.000 elbiler var registrert i Norge ved årsskiftet. Norsk elbilforening viser til at det nå er lange ventelister på en rekke modeller. Bu mener etterspørselen kommer til å være større enn hva produsenten er i stand til å levere på kort sikt.

– I tillegg trenger vi en storstilt utbygging av ladestasjoner, for å dekke behovet til alle de nye elbilene, som politikerne sterkt oppfordrer folk å bytte til, sier hun.

44 prosent av de spurte tror ikke politikerne vil følge opp en offensiv elbilpolitikk fram mot 2025, ifølge elbilbarometeret.

(©NTB)