PetroChallenge i Stavanger Forum

Laget som vinner får tur til London. Tirsdag er det klart for årets Petrochallenge, for åttende året på rad. –Det er utrolig spennende å ha 500 elever på 16-17 år samlet i Stavanger Forum, særlig når jobben deres er å lete etter olje og gass, sier ansvarlig for arrangementet Thina Hagen i Norsk olje og … Continued

Laget som vinner får tur til London.

Tirsdag er det klart for årets Petrochallenge, for åttende året på rad. –Det er utrolig spennende å ha 500 elever på 16-17 år samlet i Stavanger Forum, særlig når jobben deres er å lete etter olje og gass, sier ansvarlig for arrangementet Thina Hagen i Norsk olje og gass.

I år vil seniorgeolog Ine Gjeldvik fra Oljedirektoratet være rollemodell, og si litt om hvordan hun som geolog jobber i industrien.

Rollemodeller med bakgrunn fra realfagene er både viktig og relevant, sier Hagen.

Petrochallenge er et simuleringsspill utviklet av Simprentis, et selskap hjemmehørende på Færøyene. Elevene er et leteteam som leter og borer etter olje og gass. Det er teamarbeid hvor PC er viktigste verktøy.

Elevene tolker seismikk, søker på lisenser, kjøper seg inn i andre lisenser og selger seg ned i egne. De styrer unna gyteområder og investerer i lokale utviklingsprosjekter.  Siste oppgave er å bestille crew og starte boringen.  Hvert lag får 200 millioner dollar til rådighet, og når boringen starter erfarer de at pengene går fort. Noe finner olje og andre finner gass, og for mange er det tørt – og på’ an igjen.

De kan heldigvis låne, tjene eller gjøre gode investeringer i andres prosjektet. Alt gir mer penger i kassen.

Dette er et spennende spill og med gode resultat. Elevene bruker faguttrykk som det skulle være ungdomsspråk kun etter timer med opplæring, og de sier selv de får får økt kunnskap om industrien, sier prosjektansvarlig Evelyn Blom-Dahl .

Stavanger Forum er først ut, og elever fra sju skoler i Rogaland deltar. Deretter følger arrangementer i Oslo/Akershus, Bergen, Nordland, Troms, Finnmark og til slutt på Samfundet i Trondheim. I byene forgår dette som LAN og ellers i landet sitter elevene på egen skole og spiller mot andre skoler over internett.

Laget som vinner får tur til London. Der konkurrerer de mot lag fra Danmark, UK, Færøyene, Canada, Island og Grønland. De siste par årene er det elever fra St. Olav i Stavanger som har representert Norge.

Vi må tilbake til 2009 for å finne en norsk vinner i den internasjonale finalen, og da var det et lag fra Byåsen i Trondheim som vant. Disse elevene, som nå er ingeniørstudenter, finner vi i Stavanger forum i de to dagene konkurransen pågår. Denne gangen som veiledere i Petrochallenge.

Kilde: norog.no

Foto: Heine-Schjølberg