Stormaktene møter Iran

Vil ha mer åpenhet rundt atomprogram Stormaktene i 5+1-gruppen vil kreve mer åpenhet når de møter Iran for å diskutere landets atomprogram. Vi har et ansvar for å forsøke diplomatiske løsninger, men USA vil ikke ta til takke med bare ord. Vi vil bare være fornøyd når Iran beviselig tar grep. Blir vi ikke fornøyd, … Continued

Vil ha mer åpenhet rundt atomprogram

Stormaktene i 5+1-gruppen vil kreve mer åpenhet når de møter Iran for å diskutere landets atomprogram.

Vi har et ansvar for å forsøke diplomatiske løsninger, men USA vil ikke ta til takke med bare ord. Vi vil bare være fornøyd når Iran beviselig tar grep. Blir vi ikke fornøyd, blir det heller ingen avtale, sa Susan Rice, president Barack Obamas sikkerhetsrådgiver, under en markering av Israels nasjonaldag mandag.

Frykter atombomber

USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina utgjør den såkalte 5+1-gruppen, som tirsdag gjorde seg klare til forhandlinger med Iran i Wien. Målet er å komme nærmere en enighet om landets kontroversielle atomprogram innen utgangen av juli.

Flere frykter at Irans mål er å utvikle egne atombomber. Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener programmet utgjør «en tydelig og eksisterende trussel».

Ønsker flere tiltak

Mandag møtte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) representanter fra Iran for å diskutere framdriften i arbeidet for mer åpenhet om atomprogrammet.

I november ble partene enige om sju skritt landet skal ta innen 15. mai. Ifølge kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med, ønsker IAEA å enes om ytterligere tiltak i samme retning.

«Vi registrerer at Iran har tatt flere grep, men at noe arbeid gjenstår», skrev byrået i en uttalelse etter møtet.

Iran hevder på sin side å ha gjennomført atomenergibyråets krav fra november.

©NTB