Kan bremse gassen til Europa

Gazprom advarer. Den russiske gassgiganten Gazprom advarer om at alle konflikter med Ukraina potensielt vil kunne ramme russiske gassleveranser til Europa som går i rørledninger gjennom Ukraina. President Vladimir Putin kom med den samme advarselen tidligere i april. Han har også truet med å stanse gassleveranser til Ukraina hvis ikke regjeringen i Kiev betaler over … Continued

Gazprom advarer.

Den russiske gassgiganten Gazprom advarer om at alle konflikter med Ukraina potensielt vil kunne ramme russiske gassleveranser til Europa som går i rørledninger gjennom Ukraina. President Vladimir Putin kom med den samme advarselen tidligere i april. Han har også truet med å stanse gassleveranser til Ukraina hvis ikke regjeringen i Kiev betaler over 2 milliarder dollar som han mener Ukraina skylder Gazprom. Fristen er satt til 7. mai.

I en ny rapport, som ble offentliggjort tirsdag, skriver dessuten Gazprom at enhver utvidelse av vestlige lands sanksjoner mot Russland vil påvirke selskapets virksomhet og økonomiske situasjon.

Frykten er at investorer skal miste tilliten til det russiske markedet slik at aksjekursene faller og det blir vanskelig å skaffe kapital og ta opp lån på internasjonale finansmarkeder.

Da børsen i Moskva åpnet tirsdag, steg imidlertid aksjekursene til tross for at EU dagen før hadde varslet en utvidelse av sanksjonene mot russiske ledere og selskaper.

Tirsdag inngikk Russland en foreløpig avtale med EUs energikommissær Günther Oettinger om å ha et trepartsmøte om Ukrainas gassgjeld. Ifølge det russiske energidepartementet skal møtet finne sted i Warszawa fredag. Representanter fra både Ukraina, Russland og EU skal etter planen delta.

Russland har tidligere foreslått å ha et slikt møte i Moskva mandag, men det ble ikke noe av.

©NTB