Gjenopptar gassforhandlinger

Frykter stengt gasstilførsel. Forhandlingene om Ukrainas gassgjeld til Russland gjenopptas fredag. EU frykter at Russland vil stenge gasstilførselen til Europa dersom en avtale ikke snart kommer i havn. Ukraina var ikke fornøyd med betingelsene i gasskompromisset EU la fram mandag. Ifølge avtalen skulle Ukraina betale utestående gassgjeld tilsvarende 30 milliarder kroner til Russland. Siden Ukraina … Continued

Frykter stengt gasstilførsel.

Forhandlingene om Ukrainas gassgjeld til Russland gjenopptas fredag. EU frykter at Russland vil stenge gasstilførselen til Europa dersom en avtale ikke snart kommer i havn.

Ukraina var ikke fornøyd med betingelsene i gasskompromisset EU la fram mandag. Ifølge avtalen skulle Ukraina betale utestående gassgjeld tilsvarende 30 milliarder kroner til Russland.

Siden Ukraina er transittnasjon for rundt halvparten av gassen Russland selger til EUs medlemsland, er EU svært opptatt av å finne kompromisser som gjør at man kan unngå gjentakelser av gasskrisene i 2006 og 2009. Russland stengte da kranen og stanset all tilførsel av gass til Europa via Ukraina.

Ukraina og Russland havnet i sin tredje gasskrig på mindre enn ti år etter at president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar og de nye makthaverne i Ukraina kunngjorde at de ønsket tettere økonomisk samarbeid med EU.

Mandag antydet EUs energikommissær Günther Oettinger at det kan bli aktuelt å gi Ukraina bistandsmidler fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), slik at landet kan betale gjelden.

©NTB