Ber om 2-faset løsning

– Flertallets avgjørelse vil føre til forsinkelser. Stortingsflertallets Utsira-løsning vil kunne føre til forsinkelser i Johan Sverdrup-utbyggingen, framholder olje- og energiminister Tord Lien (Frp). I sitt svarbrev til Stortingets energi- og miljøkomité argumenterer Lien for regjeringens linje så langt, nemlig områdeelektrifisering av hele Utsirahøyden i to faser. En kraft fra land-løsning for hele Utsirahøyden kan … Continued

– Flertallets avgjørelse vil føre til forsinkelser.

Stortingsflertallets Utsira-løsning vil kunne føre til forsinkelser i Johan Sverdrup-utbyggingen, framholder olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

I sitt svarbrev til Stortingets energi- og miljøkomité argumenterer Lien for regjeringens linje så langt, nemlig områdeelektrifisering av hele Utsirahøyden i to faser.

En kraft fra land-løsning for hele Utsirahøyden kan realiseres uten at det medfører risiko for utsettelse av produksjonsstart for Johan Sverdrup-feltet hvis det gjøres ved byggetrinn to i Sverdrup-feltets oppstartsfase, skriver Lien.

Arbeiderpartiet og LO har hele tiden sagt at det er avgjørende å unngå forsinkelser i det største norske oljeprosjektet siden 1980-tallet, men Lien framholder at avtalen som opposisjonen inngikk for to uker siden, nettopp vil føre til utsettelser.

Det å etablere en kabelforbindelse ut fra denne plattformen, slik forslaget kan tolkes, vil bety at plattformen må endres. En endring på denne plattformen – som altså har kommet langt i forprosjekteringen, vil bety at Sverdrups første byggetrinn kan bli utsatt, det vil gi økt gjennomføringsrisiko, gi fare for uforutsette tekniske utfordringer, gi økt risiko for kostnadsoverskridelser og suboptimale tekniske løsninger, skriver Lien.

En områdeløsning for kraft fra land er derfor ikke hensiktsmessig å realisere så tidlig i Sverdrup-feltets oppstartfase som første byggetrinn, konkluderer han.

©NTB