Uroligheter i Midtøsten sender oljeprisen opp

Økte spenninger mellom irakiske myndigheter og kurderne om oljebyen Kirkuk har bidratt til oppgangen.

Oljeprisen og kronekursen stiger som følge av økt spenning mellom irakiske myndigheter og kurderne i Nord-Irak, ifølge DNB Markets’ morgenrapport.

Oljeprisen, målt ved Brent Blend, har siden fredag hatt en oppgang på godt over to prosent og nærmer seg nå 58 dollar fatet. Økte spenninger mellom irakiske myndigheter og kurderne om oljebyen Kirkuk har bidratt til oppgangen, skriver DNB Markets i en morgenrapport mandag.

Kirkuk eksporterer daglig nærmere 550.000 fat, og frykt for en videre oppblussing av konflikten har sendt oljeprisen opp. Den økte oljeprisen har bidratt til en styrking av kronekursen. Prisen for én euro er gått ned med 0,3 prosent og koster rundt 9,32 kroner, ifølge rapporten.

Spenningen i området har økt etter at den kurdiske selvstyrte regionen avholdt en folkeavstemning om uavhengighet i september, og regjeringen har varslet en offensiv. Mandag morgen tok irakiske regjeringsstyrker seg inn i deler av den kurdiskkontrollerte byen, ifølge både kurdiske og irakiske kilder.

Det ble mandag meldt om skuddvekslinger sør for Kirkuk, og irakiske styrker melder at de har tatt kontroll over veier og infrastruktur i nærheten av den nordirakiske byen.

Kurdiske tjenestemenn opplyste samtidig at irakiske regjeringsstyrker og militssoldater med støtte fra regjeringen i Bagdad har iverksatt et større angrep på flere fronter for å gjenerobre byen.

(©NTB)

Les også: