Bilde av Johan Sverdrup

Tviler på Sverdrup

Regnestykket er feil. Oljeselskapene og olje- og energidepartementet lover 51.000 årsverk i utbyggingen av den store Johan Sverdrup-utbyggingen, men bransjen er skeptisk. Løftet om at det vil bli skapt 51.000 årsverk i norske bedrifter fra 2014 til 2026, ble gjentatt da departementet la fram stortingsproposisjonen sist fredag. Norske Aibel har riktignok vunnet den første av … Continued

Regnestykket er feil.

Oljeselskapene og olje- og energidepartementet lover 51.000 årsverk i utbyggingen av den store Johan Sverdrup-utbyggingen, men bransjen er skeptisk.

Løftet om at det vil bli skapt 51.000 årsverk i norske bedrifter fra 2014 til 2026, ble gjentatt da departementet la fram stortingsproposisjonen sist fredag.

Norske Aibel har riktignok vunnet den første av fire plattformkontrakter, og Aker har den store prosjekteringsjobben. Men mange frykter at mye av det resterende arbeidet kan gå utenlands, og at antallet årsverk blir langt færre enn de lovede 51.000, skriver Dagens Næringsliv.

Tallet avspeiler nok det de regnet ut på et tidspunkt, men så knallharde som kontraktsforhandlingene er i det prosjektet, så lurer jeg på om det blir en realitet, sier direktør Knut Sunde i bransjeforeningen Norsk Industri.

Jo mer priskonkurranse det er, dess mer settes ut til utlandet, og dess færre arbeidsplasser blir det i Norge, sier han.

117 milliarder

Statsråd Tord Lien (Frp) sa etter framleggelsen av stortingsproposisjonen at dette er et estimat som ble gjort med utgangspunkt i forventet fordeling av kontrakter nasjonalt og internasjonalt.

Vi vet norsk leverandørindustri er konkurransedyktig på en lang rekke områder.

Johan Sverdrup er det største oljefunnet som er gjort på norsk sokkel siden 1980-tallet. I proposisjonen går det fram at investeringene i første byggetrinn vil ligge på 117 milliarder kroner.

Utbygging og drift vil føre til tusenvis av arbeidsplasser og gi verdifulle kontrakter å konkurrere om i en tid hvor næringen virkelig trenger det, sa oljeministeren.

Uansvarlig

Høyres petroleumspolitiske talskvinne Tina Bru beskrev utbyggingen som en etterlengtet og nødvendig vitamininnsprøytning i en tid med usikkerhet og lavere aktivitet i oljenæringen. Hun la til at regjeringens egne beregninger viser at feltet kan gi inntekter på svimlende 1.350 milliarder kroner tilbake til storsamfunnet over sin levetid på 50 år.

Men Miljøpartiet De Grønne mener på sin side at utbyggingen av det gigantiske oljefeltet i Nordsjøen er uansvarlig og må stanses.

Statoil, Lundin, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil står sammen bak utbyggingsplanen. Statoil er utpekt som hovedansvarlig for feltet.