Norge tjener på kriser

Prisen på nordsjøolje har gått opp 1,7 %. Prisen på nordsjøolje har gått opp 1,7 prosent fra første til andre kvartal i år, men ned igjen i tredje kvartal. Usikre tilstander i oljeproduserende land er medvirkende årsak til at oljeprisen svinger. Den gjennomsnittlige prisen på Brent Blend var 109,7 dollar per fat i andre kvartal, opp … Continued

Prisen på nordsjøolje har gått opp 1,7 %.

Prisen på nordsjøolje har gått opp 1,7 prosent fra første til andre kvartal i år, men ned igjen i tredje kvartal. Usikre tilstander i oljeproduserende land er medvirkende årsak til at oljeprisen svinger.

Den gjennomsnittlige prisen på Brent Blend var 109,7 dollar per fat i andre kvartal, opp fra 107,9 dollar per fat i første kvartal. I første halvdel av tredje kvartal har oljeprisen derimot falt. Gjennomsnittlig oljepris så langt er 106,9 dollar per fat, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Markedet har vært godt forsynt med råolje, men prisene svinger i takt med kriser i oljeproduserende land. Fra 28. mars til 2. april falt oljeprisen med 3,3 dollar på grunn av optimisme: Produksjonen i Libya skulle ta seg opp igjen, etter å ha vært lav siden juli 2013 på grunn av politisk uro.

Så slo pessimismen inn da EU og USA trappet opp sine sanksjoner mot Russland som følge av krisen i Ukraina. Oljeprisen økte og nådde 110,3 dollar per fat den 24. april. Toppen på 115,1 dollar per fat 19 juni skyldtes usikkerhet på grunn av den militante islamske gruppen IS’ i Irak og Syria.

©NTB