Kreativt av oljefondet

Slik skatteplanlegger fondet. Noen av Oljefondets eiendomsinvesteringer er organisert gjennom et eierselskap i Luxembourg. Fondet legger ikke skjul på at lav skatt er vesentlig. Mange internasjonale selskaper utøver såkalt skatteakrobatikk ved å bruke skreddersydde eierselskaper som inngår svært gunstige skatteavtaler med Luxembourgs myndigheter. Også Oljefondet mener det lille skatteparadiset mellom Belgia, Tyskland og Frankrike er … Continued

Slik skatteplanlegger fondet.

Noen av Oljefondets eiendomsinvesteringer er organisert gjennom et eierselskap i Luxembourg. Fondet legger ikke skjul på at lav skatt er vesentlig.

Mange internasjonale selskaper utøver såkalt skatteakrobatikk ved å bruke skreddersydde eierselskaper som inngår svært gunstige skatteavtaler med Luxembourgs myndigheter. Også Oljefondet mener det lille skatteparadiset mellom Belgia, Tyskland og Frankrike er gunstig for plassering av eierselskap, skriver Aftenposten.

«Luxembourg blir ofte brukt av internasjonale eiendomsinvestorer. Der kan vi rekruttere kompetente fagfolk, som kan forvalte eiendomsinvesteringer i ulike land og jurisdiksjoner. Lave kostnader, også skattekostnader, har hatt betydning når vi har bestemt innretting av eiendomsinvesteringene,» skriver Oljefondets kommunikasjonsavdeling i en epost til avisen.

Lekkasjer fra Pricewaterhouse Coopers om den kreative og svært så gunstige skatteorganiseringen i Luxembourgh, er de siste dagene blitt kjent under navnet LuxLeaks.

Oljefondet understreker overfor avisen at Norge har skatteavtale med Luxembourg. I en temaartikkel fra 2012 skriver Oljefondet at det er viktig for Norges Bank at investeringene skattlegges på korrekt måte etter lokale lover og regler, men også at fondet ikke belastes for større skattekostnader enn nødvendig.

Oljefondet skriver videre at skattevilkårene i eiendomsinvesteringer kan være avhengig av skatteposisjonen til motparten i transaksjonen, og at Norges Bank derfor kan ha behov for å opprette selskaper i land med lav skatt.