Bilde av lekeplattform

Kontroversielt oljefunn

Verdi på $ 700 mill. Det statlige russiske oljeselskapet Rosneft har funnet olje i Karahavet i Arktis, nord for Sibir, i et kontroversielt prosjekt selskapet har drevet sammen med amerikanske Exxon. Rosneft kunngjorde funnet lørdag, skriver Financial Times. Ifølge Rosneft-sjef Igor Setsjin, som har tette forbindelser til president Vladimir Putin, inneholder funnet over 100 millioner … Continued

Verdi på $ 700 mill.

Det statlige russiske oljeselskapet Rosneft har funnet olje i Karahavet i Arktis, nord for Sibir, i et kontroversielt prosjekt selskapet har drevet sammen med amerikanske Exxon.
Rosneft kunngjorde funnet lørdag, skriver Financial Times.

Ifølge Rosneft-sjef Igor Setsjin, som har tette forbindelser til president Vladimir Putin, inneholder funnet over 100 millioner tonn olje og 338 milliarder kubikkmeter gass.

Oljeletingen i Arktis har fått skarp kritikk av miljøorganisasjoner, som sier et utslipp her vil få katastrofale konsekvenser for miljøet.

Samarbeidsprosjektet er blitt svært komplisert den siste tiden som følge av USAs sanksjoner mot Russland. Prosjektet beskrives som et av Exxons mest lovende investeringer. Men det amerikanske oljeselskapet Mobile må avvikle oljeletingen i det russiske Karahavet på grunn av de amerikanske sanksjonene.

Exxon kunngjorde fredag kveld at de vil trappe ned operasjonen til oljeriggen West Alpha, som ifølge avisa The New York Times har en verdi på 700 millioner dollar.

Selskapet skal imidlertid ha fått en utsettelse ut over fristen på 14 dager som USAs myndigheter har gitt amerikanske selskaper på å avvikle aktiviteter som omfattes av sanksjonene.

Fristen var opprinnelig satt til 26. september.

Etter den korte utsettelsen er det ikke mulig å fornye lisensen, og det er ikke tillatt med videre arbeid, sier en talsmann for Exxon til Reuters.

©NTB