Erstatningskrav på 1,7 milliarder

Tidligere oljeminister må vitne. Søksmålet Troms Kraft har anlagt mot revisor Grant Thornton innledes mandag. Troms Kraft krever 1,7 milliarder kroner i erstatning etter skandalen i datterselskapet Kraft & Kultur, skriver NTB. Toppsjefen i det svenske datterselskapet, Boris Benulic, ble i juli dømt til tre og et halvt års fengsel for svindel og regnskapsjuks. Som … Continued

Tidligere oljeminister må vitne.

Søksmålet Troms Kraft har anlagt mot revisor Grant Thornton innledes mandag. Troms Kraft krever 1,7 milliarder kroner i erstatning etter skandalen i datterselskapet Kraft & Kultur, skriver NTB.

Toppsjefen i det svenske datterselskapet, Boris Benulic, ble i juli dømt til tre og et halvt års fengsel for svindel og regnskapsjuks.

Som følge av skandalen anla Troms Kraft erstatningssøksmål mot sin egen revisor Frode Danielsen og selskapet PWC, og mot revisjonsselskapet Grant Thornton, som var selskapsrevisor for Kraft & Kultur.

200 millioner i erstatning

Søksmålet mot PWC ble avgjort ved forlik i juli, og Troms Kraft fikk 200 millioner kroner i erstatning.

I stevningen til Troms Kraft heter det at revisjonen inneholder et stort antall brister. Troms Krafts hovedkritikk er at revisoren har stolt på opplysninger fra tidligere direktør Berulic og ikke gjorde egne undersøkelser.

Troms Kraft viser til at revisoren har fått tilsendt og stolte på filer som var sterkt bearbeidet av Berulic i stedet for å sjekke direkte i selskapets faktureringssystem.

Videre kritiseres revisoren for ikke å ha sjekket prissikring av avtaler, og for ikke å ha sjekket posten med «ufakturerte, påløpne inntekter», trass i at revisoren ble bedt om det av konsernrevisor.

Tidligere oljeminister involvert

44 vitner er innkalt, blant dem tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, og en rekke tidligere og nåværende toppledere, revisorer og sakkyndige. Revisor Elisabeth Simonsson i Grant Thornton må ni dager i vitneboksen.

Grant Thornton mener at Troms Kraft og styret i Kraft & Kultur som må holdes ansvarlig for de påståtte tapene, og også at tapene ikke har vært så høye som 1,7 milliarder kroner. Grant Thornton har derfor varslet motsøksmål.