Effekt av oljeservicefusjon

Uavklart for Norge. Oljeserviceselskapet Halliburton kjøper konkurrenten Baker Hughes for rundt 235 milliarder kroner. Begge selskapene har virksomhet i Norge, men det er uvisst hva konsekvensene blir her hjemme. Oppkjøpet innebærer at Baker Hughes verdsettes for 78,62 dollar per aksje, opplyser Halliburton i en uttalelse mandag. Dagens aksjonærer i Baker Hughes får oppgjør i en … Continued

Uavklart for Norge.

Oljeserviceselskapet Halliburton kjøper konkurrenten Baker Hughes for rundt 235 milliarder kroner. Begge selskapene har virksomhet i Norge, men det er uvisst hva konsekvensene blir her hjemme.

Oppkjøpet innebærer at Baker Hughes verdsettes for 78,62 dollar per aksje, opplyser Halliburton i en uttalelse mandag. Dagens aksjonærer i Baker Hughes får oppgjør i en kombinasjon av kontanter og aksjer i det fusjonerte selskapet, melder nyhetsbyrået AFP. Avtalen gir dem en eierandel på 36 prosent etter at selskapene er slått sammen.

Det gleder oss å kunngjøre en sammenslåing som vil gi et nytt globalt selskap med klare fordeler for aksjonærer, kunder og andre interessenter i de to selskapene, sier Halliburtons administrerende direktør og styreformann Dave Lesar.

Representert i Norge
De to amerikanske selskapene er blant verdens største innen oljeservice. Baker Hughes har hatt en markedsverdi på over 150 milliarder kroner, mens Halliburton er blitt verdsatt til godt over det doble. Begge selskapene er tungt inne i norsk oljeindustri.

Oppkjøpet vil trolig styrke det sammenslåtte selskapet i konkurransen med verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger.

Selskapene sier sammenslåingen er ventet å gi årlige innsparinger på nesten 14 milliarder kroner. Nesten en firedel av dette skal etter planen tas inn i selskapets internasjonale operasjoner, som inkluderer virksomheten i Norge.

Selskapet understreker overfor NTB at planene for integrering av de to selskapene virksomhet ikke er klare ennå, og at den prosessen starter først etter at fusjonen er gjennomført til neste år.

Tatt på senga
Nyheten kom brått på Baker Hughes’ folk i Norge, skriver Stavanger Aftenblad om storfusjonen.

Jeg visste ingenting før ryktene begynte å gå på internett. Så rett etter midnatt gikk det ut en melding til alle ansatte i Baker Hughes om samtalene mellom selskapene, sa selskapets norgessjef Eivind Østerhus fredag morgen.

Oljeservicenæringen er inne i en tøff periode. Før fusjonsplanene har Baker Hughes varslet at rundt 200 av selskapets 1.400 ansatte i Norge må gå, skriver Aftenbladet. Halliburton varslet i september oppsigelse av 23 ansatte i Tananger i Rogaland og permittering av ytterligere 23.

Anstrengt før helgen
Markedet reagerte på mandagens avtale med å sende Halliburton-aksjen ned 3,6 prosent før handelen på New York-børsen startet, skriver E24. Baker Hughes steg 15,6 prosent etter at avtalen ble kjent.

Halliburton lanserte tilbudet om å kjøpe Baker Hughes allerede i oktober. Før helgen truet de med å skifte ut hele Baker Hughes’ styre på generalforsamlingen i april, et utspill som ikke ble godt mottatt hos oppkjøpskandidaten.

Baker Hughes anser dette varselet for å være et forsøk på å legge press på styret for å akseptere en transaksjon på Halliburtons premisser. Vi er skuffet over at Halliburton ønsker å skifte ut hele styret i baker Hughes i stedet for å fortsette de private samtalene mellom partene, sa Baker Hughes-sjef Martin Craighead i en uttalelse fredag.

Det er ventet at Halliburtons styre blir utvidet til 15 personer etter fusjonen. Oppkjøpet innebærer også at Craigheads dager som øverste sjef er talte; Halliburtons Dave Lesar fortsetter i toppjobben etter fusjonen.