SøviknesPUD2
Offshore Anders Lie Brenna & NTB Foto: Anders Lie Brenna

To nye planer om milliardutbygginger på norsk sokkel

Tirsdag leverte VNG Norge planer for å bygge ut Fenja-feltet, mens Repsol leverte sin plan for gjenoppbygging av Yme. Investeringene er på 18 milliarder kroner.

Begge planene ble overlevert til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på hans kontor tirsdag.

Fenja
VNG Norge, som er operatør på Fenja, opplyser at de sammen med partnerne planlegger investeringer på 10,2 milliarder kroner i utbyggingen. Planen er å starte produksjonen i 2021. Beregningene viser at feltet inneholder om lag 100 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste olje.

– Det er en historisk dag for oss. Vi føler vi rykker opp en divisjon blant olje- og gasselskapene, sa Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge da han overleverte PUD-en til statsråden.

Han mente at prosjektet vil generere i størrelsesorden 16 milliarder kroner i skatteinntekter til Norge.

Yme
Repsol er operatør på Yme-feltet og opplyser at de planlegger investeringer på i overkant av 8 milliarder kroner.

– Det forventes at norske leverandører vil stå for 70 prosent av leveransene, opplyser selskapet.

Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001, da det stengte på grunn av sviktende lønnsomhet. Deretter åpnet feltet opp igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble skrotet i 2016.

Forventede investeringer for Yme-prosjektet var den gang 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder kroner.

Så langt i år har regjeringen mottatt ti planer om utbygginger på norsk sokkel med investeringer på til sammen 125 milliarder kroner. Ifølge beregningene fra selskapene vil dette føre med seg 100.000 årsverk.

Annonse
Ads banner