Bilde av Tord Lien

Neste skritt på norsk sokkel

Vil øke mangfoldet av operatører. Byggingen av plattformdekkene til mange av de norsk store prosjektene som gjennomføres på norsk sokkel nå, pågår i Asia. Spesielt sørkoreanske verft vant mange av kontraktene. I tillegg til selve byggingen utføres også svært mye av engineeringsarbeidet hos selskaper utenfor Norge. Norske verft har tapt konkurranseevne, fortalte Runar Rugtvedt, Bransjesjef i Norsk Industri … Continued

Vil øke mangfoldet av operatører.

Byggingen av plattformdekkene til mange av de norsk store prosjektene som gjennomføres på norsk sokkel nå, pågår i Asia. Spesielt sørkoreanske verft vant mange av kontraktene. I tillegg til selve byggingen utføres også svært mye av engineeringsarbeidet hos selskaper utenfor Norge.

Norske verft har tapt konkurranseevne, fortalte Runar Rugtvedt, Bransjesjef i Norsk Industri til enerWE.no tidligere i år. Det medfører nedbygging av kapasitet, tap av arbeidsplasser og kompetanse.

I et intervju med enerWE.no forteller Tord Lien, OIje- og energiminister at han ikke er bekymret.

Mange store prosjekter forsvinner til utlandet. Hvordan kan norsk leverandørindustri igjen komme i førersetet når det gjelder utbygging på norsk sokkel?

Det går veldig bra i store deler av norsk leverandørindustri, sier Lien. Vi ser at noen av de store offshoreverftene har hatt noen utfordringer. Jeg tror at industrien selv tar dette på alvor.

Vi kommer fra en posisjon der det kokte. Nå er det litt roligere. Jeg tror vi kommer til å se at offshoreverftene kommer tilbake med full tyngde, og vi ser at resultatene som leveres fra de norske offshoreverftene er veldig bra, blant annet Edvard Grieg, så jeg tror de norske verftene er forberedt på konkurransene som kommer, og jeg tror også operatørene er bevisst på dette.

Vår påstand er at det er usunt at Statoil har så stor andel av norsk sokkel. Hva er din kommentar til dette?

Hele det politiske Norge har vært enige om at det har en verdi å øke mangfoldet på norsk sokkel. Jeg mener vi har lykkes bra med å øke mangfoldet av selskap som er gode til å finne olje og gass.

Neste skritt er å øke mangfoldet av operatører med tung finansiell og teknologisk tyngde i ryggen.