Frankrike: Atomsky kan ha vært fra russiske Majak

Den radioaktive som ble oppdaget over Europa sist september kan ha kommet fra det russiske atomanlegget Majak.

Den radioaktive som ble oppdaget over Europa sist september, kan ha kommet fra det russiske atomanlegget Majak, tror det franske strålevernet.

Skyen kan ha vært et resultat av en lekkasje ved Majak-anlegget, som er blant de aller største i landet, opplyser strålevernet IRSN.

«En mulig hypotese er at det stammer fra en lekkasje i forbindelse med håndtering av atombrensel som hadde vært nedkjølt i to år ved Majak-anlegget, som er i området mellom elven Volga og Ural-regionen», heter det i en uttalelse fra IRSN.

Europeiske overvåkingsorganer oppdaget økte nivåer med ruthenium-106-isotoper i atmosfæren sent i september 2017. Russiske myndigheter sier de ikke var kjent med noen hendelser innenfor deres territorium.

IRSN har tidligere sagt forurensningen muligens stammer fra en lekkasje, og ikke nødvendig en ulykke. Russland har satt ned en internasjonal kommisjon med eksperter for å komme til bunns i saken.

Majak-anlegget opplevde en av de verste kjernekraftulykkene i verden da en eksplosjon forårsaket radioaktiv forurensning over hele området i 1957. I dag er det et gjenvinningsanlegg for atombrensel på stedet.

(©NTB)