Uvær herjer Nord-Norge

Stort strømbrudd. Kraftig vind førte til strømbrudd, innstilte flyginger og trafikkproblemer i Nord-Norge torsdag. Først utpå dagen fredag vil vindstyrken nærme seg normalen. Den kraftigste vinden ble målt på Fagernesfjellet i Narvik ved 14-15-tiden. Da var kastene oppe i 43,2 meter per sekund. Det er orkan styrke, sier vakthavende meteorolog Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk … Continued

Stort strømbrudd.

Kraftig vind førte til strømbrudd, innstilte flyginger og trafikkproblemer i Nord-Norge torsdag. Først utpå dagen fredag vil vindstyrken nærme seg normalen.

Den kraftigste vinden ble målt på Fagernesfjellet i Narvik ved 14-15-tiden. Da var kastene oppe i 43,2 meter per sekund. Det er orkan styrke, sier vakthavende meteorolog Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk institutt til NTB.

Toppen er nok nådd, men det vil fortsette å blåse mye utover torsdag kveld, med en sakte minking. Mot midten av fredag vil det bli mye bedre, sier Sørlie.

Stort strømbrudd

Vinden er kraftigst i Sør-Troms og Nordland, men også Finnmark er rammet. Vinden ødela Statnetts strømlinje mellom Ofoten og Kvandal, og nesten en time var store deler av Nord-Norge helt uten strøm.

De fleste fikk strømmen tilbake ved 16-tiden, men klokken 18 var fortsatt flere områder uten elektrisitet. For at skadene skulle kunne repareres, måtte strømmen også skrus av i korte perioder utover kvelden, og folk ble oppfordret til å bruke strømmen sparsommelig.

Dårlig vær i området gjør at våre mannskaper som jobber med gjenoppretting også må ha fokus på egen sikkerhet. Vi ber om forståelse for dette, opplyser Statnett.

Politiets nødnummer var ute av drift i Troms politidistrikt en periode. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) gikk imidlertid driften som normalt, takket være nødaggregater.

Da krisestaben i Tromsø skulle samles torsdag ettermiddag, virket ikke strømaggregatet hos Fylkesmannen i Troms. Møtet foregikk med stearinlys som eneste lyskilde, melder NRK.

Vogntog veltet

To vogntog veltet av veien på samme sted i Forfjord ved Sortland. Det siste vogntoget som veltet landet oppå det første, ifølge VG. Begge sjåførene kom uskadd fra ulykkene.

E6 var stengt mellom Bjerkvik og Langmyra i Troms, og det var kolonnekjøring over Saltfjellet i Nordland. E10 var stengt ved Bjørnfjell i Nordland.

Også ferjestrekningene fra Bodø til Røst, Værøy og Moskenes og fra Bognes til Lødingen i Nordland var stengt på grunn av den sterke vinden, melder Statens vegvesen.

Ved Harstad/Narvik lufthavn i Evenes ble en av tre flyginger innstilt torsdag ettermiddag og kveld. Blant dem var begge kveldsflygingene til Oslo, og to av fire ettermiddag- og kveldsflyginger fra hovedstaden.

Fortsatt vind i helgen

Selv om den verste vinden vil gi seg fredag, blir det ikke penvær i helgen heller. Da kommer det i tillegg en del snø, skal vi tro meteorologene.

Vinden tar seg opp lørdag og øker på, slik at vi søndag kan forvente storm på kysten av Finnmark, sa vakthavende meteorolog Mariann Foss til NTB tidligere på dagen.