Bilde av fly

Totals toppsjef døde i flyulykke

Kolliderte med en snøryddingsmaskin. Toppsjefen i Total, Christophe de Margerie (63), omkom i en flyulykke i Moskva natt til tirsdag, bekrefter den franske olje- og gassgiganten. Selskapets administrerende direktør var blant til sammen fem personer som omkom da et privat jetfly styrtet kort tid etter avgang fra Vnukovo flyplass ved Moskva like etter midnatt. I … Continued

Kolliderte med en snøryddingsmaskin.

Toppsjefen i Total, Christophe de Margerie (63), omkom i en flyulykke i Moskva natt til tirsdag, bekrefter den franske olje- og gassgiganten.

Selskapets administrerende direktør var blant til sammen fem personer som omkom da et privat jetfly styrtet kort tid etter avgang fra Vnukovo flyplass ved Moskva like etter midnatt.

I natt krasjet et fly da det kolliderte med en snøryddingsmaskin. Tre besetningsmedlemmer og én passasjer døde. Jeg kan bekrefte at passasjeren var Totals sjef Margerie, sier talsperson Elena Krylova ved Vnukovo lufthavn til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg omkom føreren av brøyteplogen, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar Tass, som først meldte om ulykken.

Fjerde størst
De Margerie sto på listen blant deltakerne i et russisk regjeringsmøte med utenlandske investorer i Gorki i nærheten av Moskva mandag.
63 år gamle De Margerie tiltrådte stillingen som Totals øverste sjef i februar 2007. I mai 2010 ble han også styreleder.

Total er Vestens fjerde største olje- og gasselskap med en anslått markedsverdi på 102 milliarder euro.

Stor i Russland
Total er blant de største utenlandske investorene i Russland, men det franske selskapets fremtid i det russiske markedet har i likhet med andre vestlige selskaper mørknet som følge av sanksjonene i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Total slo i september fast at sanksjonene ikke kan stanse arbeidet med Jamal-prosjektet i Sibir, hvor Total er tungt inne i utvinningen av flytende naturgass.

De Margerie uttalte i den forbindelse at Europa ikke kan leve uten russisk gass, og at det heller ikke er noen grunn til at det skulle være tilfelle.

Fransk besetning
Da flyet av typen Dassault Falcon 50 skulle ta av med kurs for Paris like før midnatt lokal tid tirsdag, skal understellet ha truffet en snøplog, ifølge Russia Today.

På grunn av skadene som oppsto på flyet, besluttet flygeren å forsøke å lande. En av motorene skal ha begynt å brenne, og kort tid etter krasjlandingen på rullebanen sto flyet i flammer, skriver det statlige russiske nettstedet, som siterer LifeNews.

Tykk tåke

Det var én passasjer registrert på flyet, den franske statsborgeren Christophe de Margerie. Besetningen på tre var også franske statsborgere. Samtlige døde, sa en ikke navngitt kilde i russisk luftfart til Itar Tass.

Tåken lå tykt over flyplassen på ulykkestidspunktet, ifølge russiske medier.

Vnukovo internasjonale lufthavn er den tredje største i Moskva-området.