Slutt på seismikk i nord

OD avslutter omstridt innsamling. Oljedirektoratet har avsluttet seismikkinnsamlingen nord i Barentshavet, men avviser at de har bøyd av for press fra Greenpeace. Greenpeace tar det som en full seier at innsamlingen av seismikk i nord ble avsluttet en måned tidligere enn planlagt. Mannskapet på Greenpeaceskipet Esperanza måtte gjøre vendereis da de natt til tirsdag oppdaget … Continued

OD avslutter omstridt innsamling.

Oljedirektoratet har avsluttet seismikkinnsamlingen nord i Barentshavet, men avviser at de har bøyd av for press fra Greenpeace.

Greenpeace tar det som en full seier at innsamlingen av seismikk i nord ble avsluttet en måned tidligere enn planlagt. Mannskapet på Greenpeaceskipet Esperanza måtte gjøre vendereis da de natt til tirsdag oppdaget at seismikkskipet var på vei mot Hammerfest. Planen var å demonstrere mot og dokumentere seismikkinnsamling helt opp til Nordaustlandet nord for Spitsbergen.

– Vellykket

Oljedirektoratet opplyser i sin egen pressemelding at det er gjennomført en «svært vellykket» innsamling av 5.600 kilometer seismikk under gode værforhold og med få tekniske problemer.

Dette er atskillig mindre enn de 7.100 kilometerne som var den opprinnelige planen. De har etter våre opplysninger ikke gjennomført de mest omstridte undersøkelsene helt nord fra Edgeøya og opp mot Nordaustlandet, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gullowsen, til NTB.

Budsjettet oppbrukt

Oljedirektoratet avviser at kritikken er årsaken til at seismikkinnsamlingen er avsluttet.

OD avsluttet ikke seismikkinnsamlingen i Barentshavet på grunn av Greenpeace. Vi fullførte vårt planlagte program hurtigere enn antatt på grunn av svært gode værforhold, og planlegger alltid for et større program enn vi regner med å samle inn. Dessuten var budsjettet vårt brukt opp, sier pressekontakt i OD, Eldbjørg Vaage Melberg.

Hun opplyser til NTB at de nordligste linjene ble samlet inn på 76 grader 30 minutter nord. Der er omtrent på høyde med sørspissen av Spitsbergen, atskillig lenger sør enn de nordligste linjene i ODs eget kart for seismikkinnsamlingen.

Uryddig

Greenpeace-leder Truls Gullowsen fastholder at Oljedirektoratet har forsøkt å snikåpne et område som ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet.

Hvis alt gikk så greit under så gode forhold, er det rart at de avslutter en måned før tiden. Det ville vært ryddigere om direktoratet sa at de innser at de går ut over sitt eget mandat og langt forbi utbredelsen av iskanten der det er full politisk enighet om at det ikke skal være noen form for oljevirksomhet, sier Truls Gullowsen.

©NTB