La oljen ligge

Trenger politikere som tar klimatrusselen på alvor. Naturvernforbundet håper Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre norske toppolitikere velger å la en del av de norske olje- og gassressursene ligge urørt. Norge, som verdens fjerde største produsent av fossil energi, må åpenbart la mye av sin fossile energi bli liggende dersom vi skal unngå de verste … Continued

Trenger politikere som tar klimatrusselen på alvor.

Naturvernforbundet håper Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre norske toppolitikere velger å la en del av de norske olje- og gassressursene ligge urørt.

Norge, som verdens fjerde største produsent av fossil energi, må åpenbart la mye av sin fossile energi bli liggende dersom vi skal unngå de verste konsekvensene av klimaendringene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Haltbrekken spør seg hvilke land vi kan forvente tar beslutningen om ikke å utvinne all tilgjengelig olje og gass, om ikke Norge går i bresjen for en slik tydelig miljøpolitikk.

Ikke la seg presse

Hvis ikke vi lar noe ligge, hvem kan vi da forvente gjør det? Fattige land? Verden har funnet opp mot sju ganger så mye fossil energi som vi kan svi av. Vi har ikke tid til å vente på en global CO2-pris som setter bom for de dyreste norske feltene, sier Haltbrekken.

Han ber nå Støre og andre norske politikere vise at de virkelig ønsker å gjøre noe med klimatrusselen.

Vi trenger politikere som tar klimatrusselen på alvor, som begrenser oljeselskapenes tilgang til nytt leteareal og som ikke lar seg presse av oljeindustriens kortsiktige interesser. Vi håper Aps nye leder blir en av disse, sier Haltbrekken.

Usikkerhet
Onsdag formiddag presenterte bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass en rapport hvor Jonas Gahr Støre holdes fram som en kilde til usikkerhet rundt norsk petroleumspolitikk. I rapporten spås det også at Ap kommer til å endre sin politikk i mer miljøvennlig retning.

Støre presiserte senere samme dag sitt syn på norsk olje- og gasspolitikk:

Jeg har ikke tatt til orde for at norsk olje bør bli liggende under bakken, understreket Støre overfor NTB.

Hvis jeg er den største grunnen til uro i bransjen, har de små problemer, sa Ap-lederen.

Ikke avvisende
Støre avviste imidlertid ikke at noen av de norske olje- og gassforekomstene kan bli liggende ubrukt som et resultat av andre miljøpolitiske virkemidler. Et eksempel er avgifter på CO2-utslipp, som gjennom flere år har bidratt til at noen felt er blitt ulønnsomme.

I tillegg finnes det felt i Norge som ikke er åpnet for leting av ulike årsaker, og noe av dette vil kunne bli liggende i bakken. Hva som blir sluttregnskapet når oljealderen går mot slutten, vet ikke jeg. Dette er ikke et relevant mål for olje- og gasspolitikken, sier Støre.

©NTB