Bilde av fly

Kriminell uaktsomhet

Føreren av brøytebilen ble pågrepet. Ledelsen ved Vnukovo-flyplassen i Moskva anklages for grov uaktsomhet etter at toppsjefen i franske Total, Christophe de Margerie, døde da flyet hans kolliderte med en brøytebil sent mandag kveld. Dagen etter ulykken hyllet president Vladimir Putin franskmannen som en sann venn av Russland. I Christophe de Margerie har vi mistet … Continued

Føreren av brøytebilen ble pågrepet.

Ledelsen ved Vnukovo-flyplassen i Moskva anklages for grov uaktsomhet etter at toppsjefen i franske Total, Christophe de Margerie, døde da flyet hans kolliderte med en brøytebil sent mandag kveld.

Dagen etter ulykken hyllet president Vladimir Putin franskmannen som en sann venn av Russland.

I Christophe de Margerie har vi mistet en ekte venn av vårt land, som vi vil huske med stor varme, het det i en uttalelse fra Kreml tirsdag.

De Margerie har vært regnet som en av verdens mest markante oljetopper. Med sin frimodige holdning, sin store bustete bart og humoristiske sans har han ikke minst greid å etablere et godt forhold til russiske ledere.

Han var en sterk motstander av de vestlige sanksjonene som er innført mot Russland i forbindelse med krigen i Ukraina.

Full sjåfør
Føreren av brøytebilen ble pågrepet kort etter ulykken og anklaget for fyllekjøring. Men russiske etterforskere mener at også flyplassledelsen har et ansvar for ulykken.

Det er ikke snakk om en serie veldig tragiske omstendigheter, men kriminell uaktsomhet fra tjenestemenn, som ikke sørget for at ansatte ved flyplassen samordnet sine handlinger, uttaler Etterforskningskomiteen, som rapporterer direkte til Putin.

Til tross for at vi allerede har noen mistenkte, er det åpenbart at ledelsen ved flyplassen står bak uaktsomheten til dem som var direkte innblandet, sier komiteens talsmann Vladimir Markin.

Ikke full
Brøytebilførerens advokat avviser anklagene.

Han er i sjokk. Han anser seg selv som uskyldig ettersom han fulgte instrukser fra utkjøringssjefen, sier Aleksandr Karabanov.

De Margerie omkom da understellet på privatflyet hans traff brøytebilen under avgang. Flyet falt ned på rullebanen og begynte å brenne. Også tre franske besetningsmedlemmer omkom.

Ulykken skjedde ved midnatt mandag idet den 63 år gamle oljetoppen var på vei hjem til Paris etter å ha deltatt på et møte i Moskva. Noen timer tidligere hadde han hatt samtaler med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Luftfartsmyndighetene i Moskva har opplyst at sikten var på 350 meter da ulykken skjedde.

Frimodig og ærlig
De Margerie har ledet Total de sju siste årene, i en tid preget av korrupsjonsanklager og store omstillinger. Han var kjent for å være direkte og ærlig, enten det gjaldt Totals virksomhet i Myanmar eller oljesandutvinning.

Han har uttalt at Europa ikke kan leve uten russisk gass og advart Total-sjefen om at spenningene mellom Vesten og Russland tvinger Moskva nærmere Kina.

Russland er en partner, og vi bør ikke kaste bort tiden på å beskytte oss fra en nabo, sa han og oppfordret til konstruktiv dialog.

I Frankrike står politikerne nærmest i kø for å hylle de Margerie, og statsminister Manuel Valls uttrykker stor sorg over å ha mistet en «venn».

Frankrike har mistet en stor industrikaptein og en patriot, sier Valls.

Fjerde størst
De Margerie tiltrådte stillingen som Totals øverste sjef i februar 2007. I mai 2010 ble han også styreleder. Han har vært ansatt i Total i 40 år.

Total er blant de største utenlandske investorene i Russland, men selskapets fremtid i det russiske markedet har i likhet med andre vestlige selskaper mørknet som følge av sanksjonene i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Total slo i september fast at sanksjonene ikke kan stanse arbeidet med Jamal-prosjektet i Sibir, hvor selskapet er tungt inne i utvinningen av flytende naturgass.