Gjennomtrukket av olje

Stikk i strid med trontalen. Solberg-regjeringens første statsbudsjett vil bidra til mer forbruk og mer klimagassutslipp, mener Miljøpartiet De Grønnes talsperson Rasmus Hansson. Det skriver partiet i en pressemelding. Miljøpartiet De Grønne mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 bidrar til å forlenge oljevirksomheten utover det som er økonomisk og klimamessig forsvarlig. Blant annet øker … Continued

Stikk i strid med trontalen.

Solberg-regjeringens første statsbudsjett vil bidra til mer forbruk og mer klimagassutslipp, mener Miljøpartiet De Grønnes talsperson Rasmus Hansson. Det skriver partiet i en pressemelding.

Miljøpartiet De Grønne mener regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 bidrar til å forlenge oljevirksomheten utover det som er økonomisk og klimamessig forsvarlig. Blant annet øker de statlige oljeinvesteringene med 8 milliarder kroner.

Dette er stikk i strid med at regjeringen nylig erkjente i trontalen at vi må tilpasse oss det jorda tåler av klimagassutslipp og at oljeaktiviteten ikke lenger skal være motoren i vår økonomi, sier Rasmus Hansson.

Nå leverer de et budsjett som ignorerer jordas tålegrense og som bare heller mer bensin på den oljeavhengige økonomien.
Regjeringen øker også investeringene til vei, mens de kutter i bevilgningene til trafikksikkerhetstiltak og sykkelveier.

Vi gir honnør til regjeringen for mer satsing på tog og kollektivt. Men samtidig vil de ha mer veiutbygging og spesielt motorveiutbygging, noe som vil øke klimagassutslippene, sier Hansson.

Budsjettet legger opp til skatte- og avgiftslettelser på 8,3 milliarder kroner, noe som De Grønne mener vil føre til økt privat forbruk og øke presset på verdens ressurser.

Vi hadde håpet at en Høyre/FrP-regjering ville foreslå tiltak som gjør det lettere å starte nye grønne bedrifter i Norge. I stedet gir de skattelettelser som oppmuntrer privatfolk til mer unødvendig luksusforbruk, sier Hansson.

Istedenfor for å gi skattekutt, kunne regjeringen bruke pengene på å etablere havvind som et nytt industrieventyr i Norge. Det er bare et spørsmål om politisk vilje.

Under valgkampen lovet Høyre å gi mer penger til skogvern enn det de rødgrønne gjorde og økt skogvern var også med i regjeringserklæringen. Likevel er midlene til skogvern kuttet med 211 millioner kroner til 120 millioner kroner i budsjettet.

Budsjettet burde ha sendt et overordnet og utvetydig signal fra regjeringen om at det er bærekraftighet som gjelder. I stedet får vi mer asfalt, mer forbruk og mer olje, og ikke minst mindre skog, sier Hansson.