Etikk er ikke pynt

Klager inn Oljefondet til OECD. Fagforeningen United Steelworkers Canada mener Oljefondet bryter både arbeidstaker- og menneskerettigheter gjennom sine investeringer. Nå klages fondet inn for OECD. Det er investeringene i det amerikanske stålselskapet Crown Holdings som får fagforeningen, som er en av Nord-Amerikas største, til å klage fondet og fondsforvalter Norges Bank inn for OECD. Den … Continued

Klager inn Oljefondet til OECD.

Fagforeningen United Steelworkers Canada mener Oljefondet bryter både arbeidstaker- og menneskerettigheter gjennom sine investeringer. Nå klages fondet inn for OECD.

Det er investeringene i det amerikanske stålselskapet Crown Holdings som får fagforeningen, som er en av Nord-Amerikas største, til å klage fondet og fondsforvalter Norges Bank inn for OECD. Den tyrkiske fagforeningen Birlesik Metal IS er også med på klagen.

Vi har vært i flere møter med United Steelworkers, hvor de har informert om sine synspunkter. Vi opplever at vi har hatt en god dialog. Det er imidlertid unaturlig for oss å ta stilling i saker som er pågående i andre lands rettssystemer, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, til NTB.

Han legger til at NBIM anser OECDs arbeid som viktig for utviklingen av gode internasjonale standarder og prinsipper.

Vi vil bidra der det er ønsket fra OECD, sier han.

Dypt skuffet
Bakgrunnen for konflikten er at man ved fabrikkene til Crown Holdings i Tyrkia siden 2012 blant annet skal ha nektet ansatte å organisere seg i fagforeninger. Ansatte skal ha blitt oppsagt, truet og utsatt for vold, ifølge Forum for utvikling og miljø (ForUM).

På en konferanse om Norge og ansvarlig næringsliv i Oslo tirsdag offentliggjorde strategileder Joe Drexler i United Steelworkers Canada at de nå klager Oljefondet og Norges Bank inn til OECDs norske kontaktpunkt for arbeidstaker- og menneskerettighetsbrudd ifølge OECDs egne retningslinjer.

Vi har kontaktet Norges Bank i håp om at de ville ta stilling til bruddene før vi sendte inn en formell klage. Dessverre uten hell – til tross for at både OECD, FN, OECDs norske kontaktpunkt og den norske regjeringen har bekreftet at retningslinjene gjelder også Oljefondet. Vi er dypt skuffet, sa Drexler.

Bekymret
Andrew Preston i ForUM er også bekymret for Oljefondet og Norges holdninger til retningslinjene i OECD.

Etikk er ikke pynt. Nå må Oljefondet vise at de har forstått hva som forventes av en såkalt etisk investor, sier han.