Nederland bedt om å halvere gassutvinning etter mange små jordskjelv

– Et større inngrep er nødvendig for at vi skal kunne møte sikkerhetsstandarden og redusere skaderisikoen.

Et nederlandsk tilsyn har bedt regjeringen halvere gassutvinningen fra Europas største gassfelt ved Groningen etter en rekke små jordskjelv.

Ifølge det statlige gruvetilsynet bør gassproduksjonen på det gedigne gassfeltet nord i landet trappes ned til maksimum 12 milliarder kubikkmeter per år så fort som mulig. I dag utvinnes det årlig om lag 21,6 milliarder kubikkmeter.

– Et større inngrep er nødvendig for at vi skal kunne møte sikkerhetsstandarden og redusere skaderisikoen, heter det i rapporten som tilsynet overleverte næringslivsdepartementet torsdag.

Beskjeden kom samme dag som om lag 30 bønder tok turen til Haag på traktorene sine for å protestere mot gassutvinningen i forbindelse med en debatt i nasjonalforsamlingen.

Groningen har de siste årene vært plaget av en rekke mindre jordskjelv som antas å ha sammenheng med store underjordiske luftlommer som gassutvinningen etterlater seg.

Men frustrasjonen i lokalbefolkningen har tatt seg kraftig opp etter at 900 boliger fikk skader i begynnelsen av januar, da Groningen ble rammet av et skjelv med en styrke på 3,4, noe som er det kraftigste siden 2012.

Regjeringen ga onsdag beskjed om at den etablerer en kommisjon som skal vurdere tusenvis av erstatningskrav fra innbyggere som mener at husene deres er ødelagt av gassutvinningen.

Selskapet NAM, som er ansvarlig for gassutvinningen, er eid av Shell og ExxonMobil. NAM har drevet gassutvinning fra det enorme feltet siden 1963.

(©NTB)