Utsira-anslag dobles

Interne påslag dobler Statoil-tall. Når Statoil tar høyde for risiko, administrasjon og andre kostnader som erfaringsmessig påløper underveis, øker anslaget for elektrifisering av Utsirahøyden fra 6,5 til 13,3 milliarder kroner. Selskapet har tidligere ikke villet komme med detaljer om hvordan de har kommet fram til sitt kostnadsoverslag, men svarer langt mer villig når Teknisk Ukeblad … Continued

Interne påslag dobler Statoil-tall.

Når Statoil tar høyde for risiko, administrasjon og andre kostnader som erfaringsmessig påløper underveis, øker anslaget for elektrifisering av Utsirahøyden fra 6,5 til 13,3 milliarder kroner.

Selskapet har tidligere ikke villet komme med detaljer om hvordan de har kommet fram til sitt kostnadsoverslag, men svarer langt mer villig når Teknisk Ukeblad legger fram tall de har samlet inn.

Selskapene Aibel og ABB har gitt et uforpliktende budsjettilbud på rundt 6,5 milliarder kroner. Statoil beregner derimot leverandørkostnadene til 9 milliarder kroner.

Terje Thorsen, som er Statoils ansvarlige for prosjektstyring i Johan Sverdrup-prosjektet, sier overslaget fra de to selskapene ikke tar hensyn til installasjonen og komplikasjoner som erfaringsmessig kan oppstå underveis. Oljeselskapet legger også til 10 prosent til prosjektledelse og oppfølging samt 25 prosent buffer for usikkerhet. Til slutt lyder overslaget på 13,3 milliarder kroner.

Thorsen sier beregningene gjøres på samme måte som i andre prosjekter. Han avviser at selskapet har presset opp kostnadsberegningen for å vise at elektrifisering er ulønnsomt og dermed slippe å forsyne feltet med strøm.

Statoil er anerkjent i markedet for å kunne stå inne for tallene vi kommer med. Vi kan aldri bli tatt for å blåse opp priser. Denne måten å beregne kostnader på har vi hatt i de 30 årene jeg har vært i Statoil og Hydro. Dette er veldig kjent i bransjen.

©NTB