Bilde av Jan Olav Brekke

Slik har arbeidslivet endret seg

Nå er det mer autoritært. Arbeidsgiveren din forlanger mer lydighet av deg, viser en ny måling. Stadig flere bedrifter fylles nå opp med ukritiske ja-mennesker, advarer arbeidslivseksperter. Hele 67 prosent av tillitsvalgte i norske selskaper mener arbeidslivet har blitt mer autoritært de siste årene, ifølge den nye utgaven av Norsk Ledelsesbarometer fra organisasjonen Lederne. Jan … Continued

Nå er det mer autoritært.

Arbeidsgiveren din forlanger mer lydighet av deg, viser en ny måling. Stadig flere bedrifter fylles nå opp med ukritiske ja-mennesker, advarer arbeidslivseksperter.

Hele 67 prosent av tillitsvalgte i norske selskaper mener arbeidslivet har blitt mer autoritært de siste årene, ifølge den nye utgaven av Norsk Ledelsesbarometer fra organisasjonen Lederne.

Jan Olav Brekke, forbundsleder i organisasjonen Lederne, advarer norske ledere mot å ta kontrolliveren for langt. Han mener arbeidsgivere med lav toleranse for avvik risikerer å stagnere, fordi frykten for å bli stemplet som illojal kveler medarbeidernes kreativitet og selvstendighet.

Tør ikke si ifra 

De sjefene som stilner kritiske røster, ender etter hvert opp med masse ja-mennesker. Slike organisasjoner blir fort byråkratiske og lite handlekraftige, fordi ingen tør ta beslutninger av frykt for å bli straffet. Vi kan for eksempel fort ende opp med flere korrupsjonssaker som vi har sett i noen store selskaper de siste årene, fordi ingen tør si ifra om at noe er galt, sier Brekke.

Forsker Bitten Nordrik er en av forfatterne av årets ledelsesbarometer. Hun mener at vi som individer kanskje aldri har blitt veid og målt så mye som vi blir i dag.

Arbeidsgiver kontrollerer ikke bare hva arbeidstakerne skal gjøre, men også hvordan de skal tenke og te seg. Alt skal standardiseres og strømlinjeformes, ofte på bekostning av sunn fornuft og personlig initiativ. Det skaper resignasjon. Som en tillitsvalgt fortalte meg: Denne resignasjonen tolker ledelsen som lojalitet, sier Nordrik.