Se, men ikke røre

Advarer mot å røre handlingsregelen. Utvalget som skal gi sine råd til finansminister Siv Jensen (Frp) om mulige endringer av handlingsregelen, rådes av to økonomer til ikke å endre en regel som allerede fungerer godt. Utvalget som ledes av professor Øystein Thøgersen, skal legge fram sine konklusjoner i juni. Men selv om mandatet var å … Continued

Advarer mot å røre handlingsregelen.

Utvalget som skal gi sine råd til finansminister Siv Jensen (Frp) om mulige endringer av handlingsregelen, rådes av to økonomer til ikke å endre en regel som allerede fungerer godt.

Utvalget som ledes av professor Øystein Thøgersen, skal legge fram sine konklusjoner i juni. Men selv om mandatet var å se på hvordan handlingsregelen kan endres, er minst mulig endring rådet fra sjeføkonomene Harald Magnus Andreassen i Swedbank og DNB Markets’ Øystein Dørum, skriver Finansavisen. Begge kom før jul med sine betraktninger overfor utvalget.

Først og fremst slo jeg fast at handlingsregelen har tjent landet ekstremt bra. Dette er en evigvarende konstruksjon og jeg tror ikke mange andre land hadde klart tilsvarende. I hvert fall er det ingen som har innført noe lignende, sier Andreassen og innrømmer samtidig at handlingsregelen ikke er helt perfekt.

Handlingsregelen ble innført i mars 2001 og er enkelt forklart en plan for å sikre en jevn og langsiktig forsvarlig bruk av oljepengene. Regelen forutsetter at vi over tid ikke bruker mer av oljefondet enn den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital.