Månelanding i Canada

Åpner fullskala CO2-anlegg. Canada har greid det Norge ikke har maktet og har nå åpnet sitt første fullskala anlegg for CO2-fangst og lagring. Boundary Dam ligger i tilknytning til et stort kullkraftverk i Alberta, helt sør i Canada. Ifølge The Guardian har anlegget en prislapp på drøyt 8,3 milliarder kroner og reduserer CO2-utslippet fra kraftverket … Continued

Åpner fullskala CO2-anlegg.

Canada har greid det Norge ikke har maktet og har nå åpnet sitt første fullskala anlegg for CO2-fangst og lagring.

Boundary Dam ligger i tilknytning til et stort kullkraftverk i Alberta, helt sør i Canada.

Ifølge The Guardian har anlegget en prislapp på drøyt 8,3 milliarder kroner og reduserer CO2-utslippet fra kraftverket med 90 prosent.

Norges brukte rundt 7 milliarder på sitt såkalte månelandingsprosjekt på Mongstad før det ble skrinlagt i fjor.
Hovedbegrunnelsen til daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var at det kostnadene ville bli for høye, opp mot 25 milliarder kroner.

Milepæl
Boundary Dam-anlegget regnes som en milepæl i arbeidet med å gjøre kullkraft klimanøytral.
Ifølge energiselskapet SaskPower International vil det nye anlegget redusere utslippene av skadelige klimagasser med 1 million tonn i året, noe som tilsvarer utslipp fra 250.000 personbiler.

CO2-gassen fra anlegget vil bli pumpet ned i bakken og enten lagret eller solgt til oljeselskapet Cenovus som driver utvinning i nærheten.

Stiller spørsmål
Gjenbruk av CO2 i oljeutvinning har fått miljøorganisasjoner til å til å stille spørsmål ved hvor miljømessig bærekraftig det nye anlegget blir.

Teknologien ved Boundary Dam-anlegget er ikke ny, men har vært kjent i årevis.

Også i USA nærmer det seg åpning av et fullskala anlegg for CO2-fangst og lagring ved Kemper County Energy Facility i Mississippi.

Energiselskapet Southern Company har de siste seks årene brukt over 35 milliarder kroner på anlegget, som trolig åpner neste sommer.

©NTB