CO2-rensing i Nederland

Månelandingen vil ikke skje i Norge. Regjeringen vil bidra til å finansiere et prosjekt for fangst- og lagring av CO2 i Rotterdam i Nederland. Ifølge VGs opplysninger vil regjeringen offentliggjøre dette i statsbudsjettet som legges fram i dag. Høyre og Frp har forpliktet seg til å sørge for et anlegg for fangst og lagring av … Continued

Månelandingen vil ikke skje i Norge.

Regjeringen vil bidra til å finansiere et prosjekt for fangst- og lagring av CO2 i Rotterdam i Nederland.

Ifølge VGs opplysninger vil regjeringen offentliggjøre dette i statsbudsjettet som legges fram i dag.

Høyre og Frp har forpliktet seg til å sørge for et anlegg for fangst og lagring av CO2 står klart innen 2020, men har forgjeves lett etter anlegg i Norge hvor «månelandingen» kunne finne sted, skriver VG.

Derfor vil regjeringen nå varsle Stortinget formelt om at «månelandingen» ikke kan skje i Norge, men ute i Europa, får VG opplyst av velinformerte kilder.

Sentrale kilder i regjeringssystemet bekrefter overfor VG at det vil bli satt av penger i statsbudsjettet til å realisere et anlegg i Rotterdam i Nederland.

Klimagevinsten i Rotterdam er beregnet til 1,1 million tonn CO2 – i overkant av størrelsen på fullskala-prosjektet på Mongstad, hvor Stoltenberg-regjeringen hadde brukt 7 milliarder kroner før prosjektet ble skrinlagt i fjor.

Rotterdam Capture and Storage Demonstration Project (ROAD) er ment å fange opp gassene fra et kullkraftverk som er under bygging i havneområdet utenfor Rotterdam. Men anlegget er langt fra fullfinansiert.

EU skal ha bedt Norge om å bidra slik at EUs formelle krav til finansiering av forskningsprosjekter blir oppfylt.

©NTB