Chul Aamodt
Arrangement Chul Christian Aamodt Foto: Agnes Etienne

Forstår ikke det norske folk tallet 38 %?

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør.

I dag går nesten én av fire elever ut av ungdomsskolen uten å kunne regne skikkelig. De kan få store problemer med å fullføre videregående skole og å skaffe seg en jobb. Over 40 prosent av tiendeklassingene som kom opp i skriftlig eksamen i matematikk før sommerferien i 2015, fikk karakteren én eller to.

Over 38 % av vår årlige eksport kommer fra petroleumsindustrien.

Er det fordi nordmenn er så dårlige til å regne at vi ikke forstår at tallet 38 % er et høyt tall, og at vi er helt avhengige av olja? Skyldes det våre elendige regneferdigheter at vi hyller Live Nelvik for stuntet på Statoils generalforsamling? Skjerper regjeringen opptakskravet i lærer- og lektorutdanningene innenfor matematikk rett og slett fordi det norske folk ikke forstår prosentregning og tror at vi allerede i morgen kan erstatte olja med innovasjon i andre bransjer?

I en tidligere kommentar på enerWE.no stilte jeg spørsmålet Hva skal vi leve av etter olja? I lang tid fremover er det olja vi skal leve av. Det må vi nordmenn forstå.

Er innovasjon noe nytt?

I mange tiår har innovasjon stått i sentrum i oljebransjen, og dette er noe vi må satse på også i fremtiden. Her er vi sterke. Samtidig så må vi jobbe frem innovasjon også i andre bransjer.

– Kompetansen, teknologien og det internasjonale nettverket som er bygget opp gjennom årtier med olje- og gassvirksomhet i Norge, er helt avgjørende for å drive fram teknologioverføring, skape nye arbeidsplasser og å sikre utvikling og innovasjon både i etablert og ny industri og næringsliv, sa Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Traaseth var en av innlederne under temaet Lederskap i omstillingsprosesser på Center Court scenen på ONS.

Jeg tror ikke vi er så dårlige i matematikk som det politikerne skal ha det til. Jeg tror de fleste av oss egentlig forstår at Norge er helt avhengige av olja i flere tiår fremover.

Problemet er at det plutselig har blitt veldig populært å rakke ned på den viktigste motoren i norsk økonomi. Akkurat som det også plutselig har blitt populært å spille Pokemon (ikke sant, Trine Skei Grande?). Jeg tror begge de to hypene vil gå over.

Vi som jobber i oljebransjen skal være stolte av hva vi har vært med å skape. Vi skal være stolte av det vi tilfører det norske samfunnet. Og vi skal være stolte av fortsatt å bruke vår kunnskap og vår erfaring i oljebransjen. Samtidig skal vi også være stolte av å bruke vår erfaring og vår kompetanse over i nye bransjer. Denne uka var NASA på besøk i Stavanger for å lære av oljebransjen. Det skal vi være stolte av.

I fjor kjøpte jeg en hybrid SUV. Jeg synes det er veldig praktisk å kjøre på strøm i sentrum av Oslo, samtidig som jeg synes det er praktisk å slippe rekkeviddeangsten når jeg skal på hytta på fjellet.

Tilsvarende så må vi også klare å ha to tanker i hodet samtidig når det gjelder oljebransjen og innovasjon. Vi skal leve av olja i mange tiår fremover. Vi skal dyrke innovasjon i oljebransjen også i fremtiden. Samtidig  som vi skal dyrke innovasjon i nye bransjer. Det er ikke noe enten eller. Fremtiden er hybrid.

ONS 2016 er over. I følge arrangøren var dette den nest største oljemessa i historien. Mer enn 65.000 besøkte ONS denne uken.

God helg!

Mvh.

Chul Christian Aamodt

Ansvarlig redaktør, enerWE

Stikkord:

Annonse
Ads banner